Opticky štíhlejší pas mávnutím proutku

23.08.2023 | Hubnutí

Možná jste nezkusily úplně všechno…. Ideál ženské krásy se v průběhu staletí různě měnil, jedna vzhledová vlastnost však na žebříčku krásy dominuje po celou lidskou historii napříč kulturami, a tou je štíhlý pas. Nezáleželo přitom, zda byla žena celkově štíhlá nebo tzv. oplácaná, pas musel být vždy výrazně štíhlejší v poměru ke zbytku těla, protože takto u žen značil silné zdraví a plodnost.

K úzkému pasu si ženy dopomáhaly různými metodami, nejznámějšími z nich byl korzet, jehož předchůdce najdeme již ve starověku. Pravý rozkvět korzetů v Evropě nastal v šestnáctém století a s různými obměnami pokračoval až do století dvacátého (1).

Kromě poškozování zdraví však korzet vyvolával nebezpečný ideál krásy s mnohdy až přehnaně úzkým pasem, který měl s přirozeností pramálo společného. Naštěstí pro nás ženy, žijeme v době, která podporuje přirozený ideál ženské krásy, tudíž stačí zaměřit se na celkovou souhru ženských křivek tak, aby tvořily iluzi úzkého pasu i bez drastického stahování korzetem či přehnaných diet. Vždyť i Marilyn Monroe prohlásila památnou větu: „Žena bez bříška je jako byt bez balkonu“, tudíž i tato ikona ženské krásy moc dobře věděla, jak i s přirozeným ženským bříškem vykouzlit ikonické křivky, které dodnes nenechají nikoho chladným (1).

Jak tedy vytvořit dojem štíhlejšího pasu?

Zaměřte se při cvičení na vrchní část těla

Ve snaze dosáhnout útlejšího pasu většina žen tráví hodiny týdně cvičením břišních svalů, které mají na výsledný dojem úzkého pasu minimální vliv a v mnoha případech tím docílíte spíše opačného efektu. Pro dosažení opticky štíhlejšího pasu musíte sáhnout po zcela jiné metodě, a tou je posilování vrchní čísti těla, zejména ramen a zad. Díky tomu, že tyto partie zvýrazníte a mírně rozšíříte, pas bude vůči nim vypadat mnohem štíhlejší, než ve skutečnosti je. Své o tom věděla i zmíněná ikona 50. let Marilyn Monroe, jejíž momentky z posilovny zvěčněné na černobílých fotografiích naleznete v mnohých fotogaleriích na internetu (2).

Doplňujte bílkoviny

Řada žen zastává názor, že pokud budou cvičit s těžkými váhami a zařadí do stravy více bílkovin (např. užíváním proteinových nápojů), budou vypadat jako svalnatí chlapi. Je to však naprostý omyl! Ženské tělo není fyziologicky schopné budovat typ svalové hmoty, jakou disponuje mužské tělo. Abyste dosáhly alespoň trochu srovnatelné svalové hmoty s muži, musely byste užívat látky, které zvyšují růst svalové hmoty a regulují poměr ženských a mužských hormonů v těle. Neradi bychom zde zabředávali do bodybuildingu, proto toto téma uzavřeme jednoduchou větou: Přirozená ženská svalová hmota je zcela odlišná od té mužské. Zpevněním svalů získáte naopak krásné pevné ženské křivky a přímé držení těla (zejména trupu), o které se starají právě břišní svaly a svaly spodních zad. Bez posilování a „vyživování“ těchto svalů mít přímé držení těla nebudete (3).

Své pravidelné kardio či cvičení jógy tedy obohaťte minimálně o dva silové tréningy týdně (ideálně v posilovně pod dohledem zkušeného trenéra, který vám v začátcích poradí se správným provedením některých cviků), obohaťte svou stravu o bílkoviny a sledujte, jaké úžasné změny to vykouzlí na vaší siluetě (3).

Neposilujte břišní svaly se závažím

Cviky na střed těla jsou rozhodně skvělým pomocníkem při tvarování postavy a obzvláště pasu, nicméně pokud budete při cvičení používat závaží, docílíte spíše opačného efektu. I zde platí základní pravidlo: Se závažím to roste. Kteroukoli partii těla tedy cvičíte s použitím závaží, tam stimulujete růst svalů. Závaží je tedy velice žádoucí, pokud chcete širší ramena a záda, případně zvednutý a kulatý zadeček, nicméně vystouplé a napumpované „břišáky“ nejsou zrovna to, co by vám přidalo na útlosti pasu. Volte tedy raději větší počet opakování s vlastní vahou, než malý počet opakování se závažím (4).

Jogínské dýchání, tzv. vakuum

Nejdříve trochu poučky: Břišní vakuum je dechové cvičení, které je převzato z fyzických a duchovních praktik indických jogínů. Jeho hlavním účelem je posílit vnitřní břišní svaly... Cvičení ve vakuu způsobuje, že se hluboce umístěné břišní svaly stahují, čímž se posiluje svalový korzet, který nedovolí "vypadnutí" tukových usazenin, vizuálně zmenší pas a velikost břicha (5).

Lehněte si na záda na karimatce s koleny ohnutými a chodidly na zemi. Pomalu vdechujte na čtyři doby co nejvíce vzduchu a sledujte, jak se vaše břicho vzdouvá jako balónek. Po důkladném nádechu pomalu vydechujte zhruba na sedm dob, dokud nebudete mít zcela prázdné plíce. V této fázi  vtáhněte zcela vyprázdněné břicho co nejvíce dovnitř k páteři a směrem vzhůru. Břicho vám vytvoří tzv. obrácený lavor, tedy propadlinu. Vydržte v této pozici několik sekund a opět se zhluboka pomalu nadechněte. Opakujte ze začátku 3x za sebou, postupně můžete přidat 5 až 10 opakování. Při provádění se důkladně soustřeďte na svůj dech. Totéž můžete provádět i ve stoje, ovšem je to trochu náročnější. Tímto cvičením aktivujete také břišní lymfatické uzliny a celkově podpoříte metabolismu (5). A o to jde při získávání útlého pasu přece ze všeho nejvíc!

Vyhněte se přílišné konzumaci cukru

Omezte ve své stravě jednoduchý cukr, vyhněte se bílé mouce, zařaďte celozrnné obiloviny, rýži, pohanku, a nezapomeňte na dostatek vlákniny, která podpoří činnost střev (6).

Jablečný ocet

Jablečný ocet je tekutina, která potlačuje chuť k jídlu, nastartuje trávení a pomáhá s odbouráním tělesného tuku. Ráno před snídaní vypijte nalačno sklenici vlažné vody, ve které rozmícháte lžíci jablečného octa. Již během několika dní se budete cítit lépe, odbouráte problémy s trávením a zlepšíte si celkovou tělesnou i psychickou pohodu (7).

Dělejte, co vás baví a mějte radost ze života

Poslední bod je ze všeho nejdůležitější, ovšem v mnoha případech bohužel také nejtěžší. Pokud děláte to, co vás baví, máte radost ze života a každý den vstáváte pozitivně naladěné na nový den, vaše tělo na to odpoví. Lehkost mysli = lehkost těla Stresující prostředí, práce, která vás nebaví, domov, kde se necítíte dobře, či vztah, který vás nenaplňuje…to vše vede k produkci stresových hormonů, které dokonale zhatí vše, o co jste se snažily v předešlých bodech. Změna okolností vašeho života k lepšímu je tedy absolutně klíčový faktor k vytvoření postavy snů, společně s vyváženou stravou a zdravým pohybem (4).

Zdroj: (1) www.en.wikipedia.org/wiki/Corset, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2639700/, (3) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6566799/, (4) názor autora, (5) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6470305/, (6) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9323357/, (7) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8243436/, 






Celkem 0 komentářů

Reklama

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat