Hubnutí nastartujte se starou známou okurkovou šťávou

05.01.2023 | Hubnutí

Po tom všem cukroví a dobrotách, bez kterého by konec roku nebyl tak výjimečný, se možná vaše novoroční předsevzetí týká hubnutí. S čím je proces redukce váhy snadnější? Pro boj s kily navíc zvolte okurkovou šťávu!  

Okurková šťáva je zdravý, výživný a všestranný nápoj, který pozitivně a celoročně působí na lidské zdraví.  Okurky mají vysoký obsah vody a jsou plné vitaminů A, C a K, oxidu křemičitého a chlorofylu. Tuhle skoro až nenápadnou zelenina tvoří z 95 % voda, takže je jasné, že v první řadě okurky dodávají organismu potřebné tekutiny a díky vodě a vláknině vylučují toxiny a pozitivně ovlivňují trávení (1). Pro ty, kdo chtějí hubnout, představují poklad. Zasytí, osvěží, zavodní tělo. Proto okurky nakrájejte na kolečka a konzumujte je v průběhu dne. Pro podporu hubnoucího účinku vsaďte i na šťávu.

Maximální limit pro spotřebu

Jednu celou okurku odšťavněte nebo rozmixujte s vodou a vzniklou hmotu sceďte přes plátno. Výsledek můžete dochutit citronem. Nápoj urychleně vypijte, rychle se kazí. Z tohoto důvodu by se měl zužitkovat do maximálně 20 minut po extrakci, aby se zabránilo chemickým reakcím a ztrátě živin. Pokud ji z nějakého důvodu spotřebovat nestihnete, využijte ji pro svoji krásu (2).

Pleťové tonikum i mazání na klouby

Okurkovou šťávou potírejte obličej a vtírejte ji do pokožky vlasů. Podporuje růst pramenů, pleť projasňuje, čistí, normalizuje mastnotu, zpomaluje proces stárnutí, zjemňuje její strukturu a v neposlední řadě zbavuje otoků. Taky ulevuje od bolestí hlavy, třeba i po nadmíře alkoholu, a krotí bolesti kloubů. Okurka je totiž vynikajícím zdrojem oxidu křemičitého, o kterém se předpokládá, že pomáhá a podporuje zdraví kloubů posilováním pojivových tkání. Šťáva z ní se tak dá považovat za účinné mazání při artritidě (2).

Proč okurku milují fitness nadšenci?

Co se týče vnitřního užívání, nuda nehrozí, okurková voda je nesmírně variabilní. K odšťavněné okurce přidejte mrkev, rajče, červenou řepu, špetku soli a pepře. Získáte další osvěžující zdravotní nápoj podporující vitální funkce těla. Jelikož okurka obsahuje i mangan a křemík, je základní výživou svalů. Před cvičením a náročným tréninkem tak vypijte jeden šálek okurkového zázraku. Připravíte organismus na zátěž a prodloužíte fyzickou vytrvalost (3) .

Zdroj: (1) www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0367326X12002791?via%3Dihub, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7281498/, (3) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7346245/






Celkem 0 komentářů

Reklama

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat