Naprosto zbytečné chyby při vážení

Váha se vám nerozbila, chyba bude spíš na vaší straně. Nevěříte? Tak se vsaďte, že jednu (nebo možná dokonce několik) následujících chyb děláte při vážení také.

Pokud si hlídáte pečlivě svoji váhu a vážíte se pravidelně, pak se vám může zdát, že si ručička na váze občas dělá, co chce. Ale váhou to zřejmě nebude. To jen asi nedodržujete pravidla pro správné vážení.

Neměli byste se vážit, když…

… váha nestojí na vhodném podkladu

Váha postavená na koberci nebo nerovném povrchu nemůže měřit tak správně, jako ta, která stojí na pevné a rovné podlaze. Vážit byste se také neměli na jiné než vlastní váze.

… máte svoje dny

Během menstruace se může vaše tělesná váha od té „normální“ lišit. Je to z toho důvodu, že tělo zadržuje vodu, a tak může rozdíl činit klidně až dva kilogramy.

… sníte určité potraviny

Pokud konzumujete stravu bohatou na vlákninu z ovoce, zeleniny a celozrnných výrobků, může to mít vliv i na vaši váhu. Protože vláknina na sebe váže vodu, tvoří se v žaludku velkoobjemová „kaše“ a vy tak nakonec vážíte více. Také pokud jíte slané pokrmy, může vaše tělo zadržovat tekutiny. 

… je večer

Dostala jste pozvánku na večeři o pěti chodech? Pak se raději po příchodu domů nevažte. Zpravidla stejně vážíme večer víc než ráno, ale s přeplněným žaludkem byste mohli být na váze nemile překvapeni. Nejlépe je se vážit hned ráno po probuzení a vždy přibližně ve stejnou dobu. A samozřejmě vždy ve stejném, nebo podobném oblečení.

… máte po tréninku

Hodně jste cvičili a chtěli byste svoje snažení hned zvážit? To není dobrý nápad. Díky sportu jste totiž pravděpodobně ztratili i hodně tekutin, takže budete vážit méně. Ale to přece chci – myslíte si? Nechcete! Protože když se další den zvážíte znovu, budete mít klidně o pár kilo víc. Navíc sportem měníte svoje tukové zásoby na svaly, což se na váze projeví také. Nebudete sice tlustší, ale jen těžší.

Nevažte se pravidelně

Každodenní vážení je naprosto zbytečné. Važte se raději například jednou týdně, vždy ve stejný den a čas. Pak můžete svoji váhu sledovat mnohem lépe. Navíc při každodenním vážení se budete na svoji váhu soustředit až příliš – a pocit, že se necítíte ve svém těle dobře, se bude stupňovat až k depresím. Pokud chcete zhubnout, místo vážení si raději měřte obvod, pak lépe poznáte, kolik a kde jste zhubli.

Zdroj: názor autora






Celkem 0 komentářů

Reklama

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat