Denní doba cvičení rozhoduje o rychlosti hubnutí

29.10.2022 | Hubnutí

Najít si čas na cvičení v dnešní době plné stresu a megalomanských pracovních výkonů může být složité. Jednou to vyjde ráno, podruhé až večer. A která možnost je vlastně ta správná? Pokud toužíte dosáhnout nejlepších výsledků, přihlédněte k několika faktorům!

Kdyby byl člověk pánem svého času, asi by si naplánoval cvičení na ráno. Bez stresu a honby za penězi. Po cvičení hned ze začátku dne je metabolismus nastartovaný nadlouho dopředu, a pokud se navíc cvičí na lačný žaludek, tuky nemají šanci (1). Nebo to neplatí?

Ten nejlepší start

Vědecká práce (2) publikovaná v odborném časopise Journal of Physiology odhalila, že když „hýbnete zadnicí“ právě v 7 hodin ráno, budete mít dobrou náladu a odplavíte stres, takže do práce dorazíte v dobré psychické kondici. Souběžně s tím se večer dříve unavíte, čímž upravíte své spánkové návyky. Díky tomu se každodenní cvičební a pracovní rutina prý stává snesitelnější a z dlouhodobého hlediska udržitelná. Jenže to by v tom byl čert, aby se lidé nedělili na sovy a skřivany.

Inspirujte se ve zvířecí říši

Skřivani po ránu srší energií, zatímco sovy by ještě spaly. Ať patříte k jednomu či druhému, nepřemáhejte se a nesnažte se být tím druhým. Sova ráno nepodá takový výkon, jaký by si přála – a naopak. Stejně platí, že slušně těžit se dá i z večerních workoutů. Zatímco ráno symbolizuje spalování tuků a hubnutí, pozdní odpoledne je spíš o budování vytrvalosti, teprve následované úbytkem tuků (3).

Mnohdy si lidé stěžují, že po fyzické aktivitě následované sprchou nemohou spát, protože jsou „rozproudění“. Ve skutečnosti platí, že když do postele nejdete okamžitě po koupeli, žádným způsobem to spánek nenarušuje. Chce to jen správné načasování (4). Suma sumárum, každý si musí určit, co mu lépe vyhovuje, nicméně s ohledem na výkonnost, spalování tuků a snadnější dodržování denního rituálu se ráno jeví jako optimálnější možnost. Ne však jediná. Naštěstí má den 24 hodin a hlavní je se ke cvičení vůbec dostat. Nebo to vidíte jinak?

Zdroj: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8877501/, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7492403/, (3) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC28744/, (4) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30374942/






Celkem 1 komentářů

Reklama

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat