Za nadváhou mohou stát hormony

Přestože se tučným jídlům obloukem vyhýbáte, cukry jsou pro vás téměř zapovězené a nebráníte se ani fyzické aktivitě, ale váha jaksi stále stagnuje? Pravděpodobně se proti vám spikly hormony, jejichž nevyváženost stojí za kily navíc!

Existuje mnoho faktorů, které způsobují přibývání na váze. Máme-li být konkrétní, pak jde kupříkladu o sedavý životní styl, pomalý metabolismus, zadržování tekutin v těle, nedostatek spánku, stres či nevhodný jídelníček (1). Jenže co když se stravujete zdravě, pravidelně cvičíte a nočního odpočinku máte dost, přesto stále tloustnete? Je docela dost možné, že v téhle neblahé situaci mají prsty „rozblázněné hormony“. Podle čeho poznáte, že se vám nedaří zhubnout právě kvůli nim?

Častá únava, které se nemůžete zbavit

Leptin, estrogen, ghrelin i kortizol. To jsou hormony, jejichž nerovnováha se mimo jiné projevuje zoufalým nedostatkem energie i nechtěným nárůstem tukových zásob. Pokud se cítíte vyčerpaní delší dobu, na nic nečekejte a poraďte se s odborníkem, protože můžete čelit poruše štítné žlázy (2). Ta s takovými výkyvy totiž hodně úzce souvisí!

Nepodceňujte ani bolesti hlavy

Kdekdo by hádal, že obtěžující „bolehlav“ má na svědomí hlavně dehydratace, podráždění očí od monitoru počítače nebo prachobyčejné ponocování. Je pravdou, že tyto aspekty v něm svou roli skutečně hrají, nicméně pachatelem svízele, jež vás dokáže úplně vyřadit z provozu, mnohdy bývá i hormonální nestabilita. Tedy alespoň podle názorů lékařů, kteří se shodují v tom, že důkladnou prohlídkou opravdu nic nezkazíte (2). Co se na ni objednat ještě dnes?

Zhoršená pleť. I ta mnohé napoví

Trápí vás akné, uhříky nebo jiné podezřele vyhlížející útvary, jež vám nekompromisně kradou krásu i sebevědomí? Ano, ty vážně nepatří k vítaným estetickým ozdobám. A zvláště v případě, že máte dávno po pubertě! Tyto nechtěné „ozdoby“ v drtivé většině případů signalizují nadbytek testosteronu. To je sice mužský pohlavní hormon, nicméně ženy jím disponují také, i když pochopitelně v menším množství (3). Jak ve svém nitru opět obnovit rovnováhu?

Jednoduchý manuál, co slibuje zlepšení

Již několik na sobě nezávislých studií poukázalo na skutečnost, že hladinu rozkolísaných „sabotérů hubnutí“ pomáhají normalizovat určité potraviny, jmenovitě pak mandle, sója, tučné ryby, špenát nebo česnek. Příznivou odezvu nabízí i aromaterapie, obzvláště se doporučuje inhalace esenciální bazalky, levandule, santalového dřevo nebo citronové trávy (4). Zkusíte to?

Zdroj: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7700832/, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK279053/, (3) www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK526128/, (4) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26248567/






Celkem 0 komentářů

Reklama

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat