V hubnoucím procesu se sodovce vyhýbejte obloukem

Mezi všemi sladkými nápoji ve stáncích rychlého občerstvení považujete sodovku za to nejmenší zlo? Možná máte pravdu. V porovnání s ostatními její nutriční profil nepůsobí tak hrozivě, nicméně jestli chcete zhubnout, vyhýbejte se jí obloukem!

Kalorie v sodovce? To není jen mýtus. Standardní lahev sodovky o objemu 0,33 litru obsahuje přibližně 39 gramů cukru, což je o 14 gramů více, než je denní norma dospělého člověka. Pochopitelně, že pití tohoto nápoje má vliv na tělesnou hmotnost a může způsobit i řadu onemocnění (1). To jste tušili?

Co pít při redukční dietě?

Ze studií (2) vyplývá, že ti, kdo každodenně sodovku pijí, mají sklony k rozvoji cukrovky druhého typu, ale také tíhnou k metabolickému syndromu, který spočívá ve zvýšení tělesné hmotnosti a narušení sacharidové výměny. Kdo by to byl řekl, že takové „nic“ může ublížit, že? Pomůžete si, když s sebou budete nosit například sportovní nápoje, které slibují přísun důležitých látek – bez nadbytečných kalorií, jak uvádějí výrobci? Tak i tady to není žádná sláva. Jsou totiž plné kalorií.

Konzumace sportovního nápoje po cvičení může zrušit deficit kalorií, na kterém jste během svého fyzického workoutu tvrdě pracovali. Proto radí si při sportu namíchat nápoj vlastní. Stačí smíchat šálek vody s dvěma polévkovými lžícemi citronové šťávy a malým špetkem soli. A džusy do toho všeho taky netahejte!

Jeden tekutý podíl ovoce denně

Džus (4) je další vysokokalorický nápoj, který taktéž může způsobit problémy. Poskytuje kalorie, které pocházejí z přirozených cukrů nacházejících se v ovoci, ale ovocná šťáva nemá tolik zdravotních přínosů jako konzumace celé ovoce. V některých případech sklenice šťávy dodá tolik kalorií jako soda. Platí tedy, že pokud se můžete naučit, jak přestat výše uvedené nápoje pít, získáte řadu výhod.

Výzkum (3) naznačuje, že nadměrná konzumace sladkých nápojů a sody je spojena s přírůstkem hmotnosti, rezistencí na inzulín a cukrovkou, jak již bylo řečeno. Není to zbytečné? Přechod na obyčejnou vodu je to nejlepší, co tělu můžete dopřát. Představuje totiž lepší spánek a zubní zdraví. Ti, kdo se bublinek a cukru vzdali, také hlásí zvýšenou úroveň energie. Nezní to dobře?

Zdroj: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3210834/, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5622688/, (3) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1829363/, (4) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8228760/






Celkem 0 komentářů

Reklama

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat