Kmínová voda podporuje proces hubnutí

11.07.2023 | Hubnutí

Několik studií ukázalo, že kmín může silně působit na úbytek hmotnosti. Prý je dokonce stejně účinný jako některé léky a doplňky stravy snižující tělesnou hmotnost! Co je na tom pravdy?

Kmínová voda se používá po tisíce let jako přírodní lék na různé druhy onemocnění, ale její významné účinky na úbytek hmotnosti jsou zvláště zajímavé. Zatímco to může znít jako každá jiná strašidelná rada, opak je pravdou.

Byl proveden rozsáhlý výzkum vlivu této vody na snižování váhy a výsledky jsou jenom pozitivní. Ačkoli tento nápoj není příliš chutný, jeho nepopiratelně pozitivní účinky pro zdraví jsou velmi atraktivní. Ostatně, v Indii a dalších zemích se kmínová voda využívá jako osvěžující nápoj nebo tonikum.

Cumin (jeera) má řadu účinků, které mohou kladně ovlivnit úbytek hmotnosti. Mezi tyto benefity patří snížení toxinů, posílení imunitního systému, zlepšení spánku a optimalizace trávení. Řekli byste to do obyčejného kmínu?

Trávení

Různé účinné látky v semenech kmínu, včetně cuminaldehydu, mohou stimulovat uvolňování žaludečních a trávicích šťáv, které urychlují proces trávení a zároveň zvyšují absorpci živin a zlepšují celkovou funkci gastrointestinálního traktu.

Kmín je také prospěšný při léčbě některých trávicích stavů, které mohou mít vliv na úbytek hmotnosti. Například jedna studie publikovaná v časopisu Middle Eastern of Digestive Diseases ukázala, že užívání kmínu pomáhá zlepšit symptomy syndromu dráždivého tračníku, a to po pouhých dvou týdnech.

Toxiny

Tím, že se sníží toxicita v těle a stimulují se jak ledviny, tak játra, z kmínu dělá žádané koření. Popíjení kmínové vody může zlepšit metabolickou funkci, usnadnit správné trávení a snižovat toxické účinky.

Imunitní systém

Kmín má řadu antioxidantů, jež podporují imunitní systém, a podle vědců je schopen účinně fungovat při procesech spalování kalorií.

Spánek

Některé prvky v kmínové vodě také pomáhají ke spánku, což je překvapivě důležitý aspekt úbytku hmotnosti. Tělo potřebuje odpočinek, aby se zabránilo ukládání přebytečného tuku. Doporučovaných osm hodin spánku udržuje optimální energetickou hladinu, bojuje proti únavě a podporuje tak fyzickou aktivitu při hubnutí. A s tím kmín umí pomoci. Už pijete kmínovou vodu?

Jak připravit kmínovou vodu?

Do hrnce nalijte 4–5 šálků vody a 2 polévkové lžíce římského kmínu. Přiveďte k varu a okamžitě stáhněte ze zdroje tepla. Hrnec zakryjte pokličkou a nechte vychladnout na pokojovou teplotu. Pro dosažení nejlepších výsledků pijte při pokojové teplotě po celý den.

Zdroj: www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6328425/ - celý článek






Celkem 0 komentářů

Reklama

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat