Benefity ranního sportu nekončí jen u spálených kalorií

07.06.2022 | Hubnutí

Máte dilema, zda si trénink odmakat ještě před snídaní a nebo naopak až odpoledne nebo v podvečer? Co když vám řekneme, že odměnou za ranní vstávání vám bude lepší výkon v práci i dobrá nálada, co vás jen tak neopustí?

Někdo sportuje za účelem hubnutí, zatímco jiný fyzickou aktivitu vnímá spíše jako relax a prostředek k „vyčištění hlavy“. Proč se potíte právě vy? Ono je to vlastně jedno, protože teď je důležitější úplně jiná otázka – kdy tak činíte? Tyto důvody vás možná přesvědčí, abyste si kvůli své cvičební rutině hodně přivstali. Co všechno vám to přinese?

Svatý klid a žádné rozptýlení

Když jeden chodí sportovat v odpoledních hodinách, na běžecké stezce či v posilovně potkává spoustu lidí – často i přátel. Nic proti posilování společenských kontaktů, nicméně jakmile se trénink mění spíše v hovory o tom, co je nového, nic dobrého z něj nevzejde. Naopak za svítání nebude nikde ani ta pomyslná noha, takže vás nevyruší vůbec nic. A pokud má vaše oblíbené fitcentrum otevřeno už z rána, kdy většina lidí ještě „zařezává“, budete mít i volné všechny posilovací stroje (1).

Dobrá nálada, která vydrží až do oběda

Není žádným tajemstvím ani překvapením, že fyzická aktivita podporuje produkci šťastných hormonů neboli endorfinů, které přinášejí radostné pocity euforie (2). Ovšem zároveň spolehlivě odhánějí splíny a tlumí všemožné bolesti, což také není nijak na škodu. V případě, že se na vlně tohoto optimistického dopingu svezete už po probuzení, dobrou náladu budete rozdávat ještě v poledne. Dokonce v takovém množství, že vám ji ani nervózní šéf a nával práce nezkazí! A když už jsme u těch náročných úkolů…

Lepší soustředění a bezbřehá kreativita

Pohyb není jen cestou, jak dosáhnout štíhlých křivek nebo zmíněné lepší nálady. On má také blahodárný vliv na mozkové funkce! Alespoň tak to sdělují závěry americké studie publikované v časopise Journal of Alzheimer's Disease (3). Z nich jednoznačně vyplývá, že sport stimuluje oblast mozku spojenou s úvahami a výkonnými funkcemi. Jinými slovy, odměnou za dobře zvládnutý trénink vám bude zlepšení kognitivních funkcí, do kterých spadá schopnost řeči, paměť, soustředění i kreativita. Odborníci se také domnívají, že cvičení je zaručenou prevencí duševních chorob, zejména tedy Alzheimerovy choroby.

Zdroj: (1) názor autora, (2) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/6091217/, (3) ww.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7113559/






Celkem 0 komentářů

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Vaječná frittata se slaninou

(19 hlasů)

Tousty k snídani

(41 hlasů)

Frittata s hráškem

(21 hlasů)

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat