Správným načasováním večeře ke štíhlé postavě

26.06.2023 | Hubnutí

Že se má jíst méně a častěji, ví každý. Tušíte ale, jestli správné načasování svačiny nebo večeře může ovlivnit vaše zdraví? Tahle časová hranice zajišťuje správné fungování organismu! A víte, kolik kroků byste po večeři měli ujít?

Jídlo konzumované večer ovlivňuje tělo jiným způsobem než větší jídlo v polovině dne. To jste věděli? Platí, že kalorie, které se konzumují v noci, nejsou obvykle zpracovávány tak efektivně jako kdykoli jindy. Tak na to myslete, až vás v noci přepadne mlsná! A co se stane, když svým chutím podlehnete?

Bujarý večer, náročné ráno

Vydatnější jídlo, které organismus přijme chvíli před tím, než se uchýlí ke spánku, způsobuje letargii a podílí se na nekvalitním spánku. Tělo totiž tvrdě pracuje na tom, aby zpracovalo všechno, čím bylo obdarováno. Jenže v některých případech se doopravdy nadře! Kupříkladu takové maso, které je obvyklou letní součástí podvečerních grilovacích večírků, se tráví déle než jakékoli jiné potraviny.

Snad i proto ajurvédská a čínská medicína věří, že hody pozdě večer a zároveň i brzy ráno jsou časem na očistu a uzdravení těla. Obžerství v těchto časech je tedy vyloženě nežádoucí, neboť organismus pod tíhou trávení nemá čas na sebeuzdravování a boj proti nemocem.

Kudy vede cesta ke štíhlejšímu tělu?

Navíc se ukázalo, že lidé, kteří jedí pozdě večer, do sebe dostanou mnohem větší porce, než které by si nandali v průběhu dne. Aspoň tak to vyplývá ze studie, kterou provedla newyorská lékařská fakulta Weill Cornell Medical Center, jejíž zjištění potvrdila i vazbu mezi většími večerními jídly a zvýšením hladin triglyceridů spojených s diabetem, metabolickým syndromem a celkovým přírůstkem hmotnosti.

Když jsou hladiny triglyceridů vysoké, tělo si myslí, že potřebuje ukládat tuk z nočního jídla, a to z důvodu, aby jej využilo později. Někteří lidé přitom zvlášť večer tíhnou ke sladkostem, kterými si kompenzují stres nebo únavu. Pokud k nim patříte, zkuste třeba teplou koupel s esenciálními oleji. Ušetří vám to spoustu kalorií! Také vydatně snídejte, mějte velký oběd a snažte se nejíst dvě až tři hodiny před spaním.

Co dělat v případě nouze?

V případě, že vás honí mlsná, vypijte šálek teplé citronové vody nebo bylinného čaje se syrovým medem. (Horké kapaliny uklidňují.) U jídla zásadně nejezte. Studie ukázaly, že televize může podvědomě vyvolat touhu po dobrotách a větších porcích. Inspirovat se můžete i zmíněnou Ajurvédou, podle které byste neměli jíst dokonce šest hodin před spaním, přičemž po večeři je vhodné jít se projít a absolvovat nejméně 108 kroků.

Zdroj: www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6893547/ - celý článek






Celkem 1 komentářů

Reklama

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat