Tanec vybrousí křivky těla k dokonalosti

Jste ve stresu a bojujete s nechtěnými kily navíc? Místo spílání osudu si raději zatančete. Na stylu vůbec nesejde! Tato aktivita, kterou můžete provozovat kdekoli, navozuje dobrou náladu, spaluje kalorie a ještě vám zredukuje cholesterol.

A teď ruku na srdce – kdy jste si naposledy zatančili? Namítáte, že plesová sezona je dávno u konce, tudíž k takové činnosti nemáte vhodné podmínky? Ale jděte! Když se chce, jde přece všechno. Koneckonců, „hodit botou“ si můžete jen tak pro radost klidně i uprostřed obýváku. A ani k tomu nepotřebujete partnera! Co se stane, když si pustíte nějakou oblíbenou pecku a začnete se hýbat do rytmu?

Fitness, co vám vybrousí tělesné křivky

Rádi byste ještě do dovolené shodili nějaké to kilo? Do své vysněné postavy se můžete protančit, a to doslova. Jedna hodina tohoto „sportu“, ideálně tedy bez přestávky, vás může připravit až o 500 kilokalorií (1). Množství pochopitelně záleží na tom, s jakou vervou se do „trsání“ opřete. Každopádně jisté je, že vliv tancovačky na tělesné křivky je totožný s prováděním aerobiku, takže posiluje i svaly, o kterých ani nevíte, že je máte (1).

Redukce cholesterolu? Ano, to také

V podstatě jakákoli fyzická aktivita je účinným prostředkem ke snížení škodlivého cholesterolu, proto ani třeba taková domácí zumba samozřejmě není výjimkou. Pohyb v mírném i svižnějším tempu přispívá ke kontrole lipidů neboli tuků, což zvyšuje „hodný“ cholesterol a reguluje ten „špatný“. Mimoto je tanec skvělý i pro diabetiky, protože „usměrňuje“ úroveň cukru v krvi (2).

Blahodárný dotek pro vaši psychiku

Již několik nezávislých studií (3) poukázalo na to, že „trdlování“ a poslech hudby významně snižuje pravděpodobnost budoucí demence. Rovněž prý také tlumí stres, navozuje dobrou náladu a funguje jako mentální cvičení posilující paměť i soustředění.

Záruka zdravých a silných kostí

Aby výhod „křepčení“ do rytmu libozvučných tónů náhodou nebylo málo, tato aktivita pomáhá předcházet i osteoporóze (4). Zejména ženy po menopauze jsou k ní náchylné, neboť v tomto životním období dochází k poklesu hormonu estrogenu, což zpomaluje vstřebávání vápníku do kostí (5). Díky tomu, že tanec jakožto nenáročný „sport“, udržuje i lubrikované klouby, omezuje také vývoj zánětlivé artritidy. Alespoň takový je názor vědců (3)! Tak už jste na značkách a jdete na to?

Zdroj: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7312518/, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5586853/, (3) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6065612/, (4) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6426501/, (5) www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK507826/, 






Celkem 0 komentářů

Reklama

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat