Oblíbený matcha čaj usnadní proces hubnutí

19.01.2023 | Hubnutí

Dlouholetá tradice japonské kultury – čaj matcha – patří k nejkvalitnějším zeleným čajům. Můžete s jeho podporou počítat i při hubnutí? Jeho síla proti tukům je konkrétně vyčíslena!

Mnozí si matcha čaje cení pro jeho zpracování. Uchovává se totiž mimo světlo a kyslík tím se zachovává jeho brilantně zelená barva a antioxidační vlastnosti (1). Tento zázračný elixír se konzumuje více než tisíciletí a dnes je považován za jednu z nejmocnějších „potravinových bomb“ na trhu. Pro jej zahrnout do své každodenní rutiny?

Vysoký obsah antioxidantů

Antioxidanty jsou magické živiny a enzymy, které jsou zodpovědné za boj proti negativním účinkům ultrafialového záření. Také zabraňují řadě chorob. První úžasný přínos matcha zeleného čaje spočívá v tom, že pouhý jeden šálek poskytuje více než pětkrát více antioxidantů než jakékoli jiné potraviny (2).

Meditace a relaxace

Matcha čaj byl využíván již čínskými taoisty a japonskými buddhistickými mnichy zenu coby prostředek k relaxaci a meditaci při zachování pozornosti. Nyní víme, že tento vyšší stav vědomí je důsledkem aminokyseliny L-theanin obsažené v listech, které se používají k přípravě matcha čaje. L-theanin podporuje produkci alfa vln v mozku a podporuje tak relaxaci (3).

Zlepšování paměti a koncentrace

Dalším vedlejším účinkem L-theaninu je produkce dopaminu a serotoninu. Tyto dvě chemikálie slouží k posílení nálady, zlepšení paměti a ke zvýšení koncentrace což může být prospěšné pro každého (4)!

Zvyšování úrovně energie a vytrvalosti

Samurajové údajně pili tento zázračný čaj chvíli před bojem. Sympatizovali totiž s jeho povzbuzujícími účinky. Zatímco klasický zelený čaj obsahuje kofein, zvýšení energie získané od matchy je z velké části způsobeno jeho jedinečnou kombinací živin. A trvanlivost účinku? Tak ta může trvat až šest hodin (4)!

Spalování kalorií

U zeleného čaje matcha také bylo prokázáno, že zrychluje metabolismus a pomáhá tělu spalovat tuky asi čtyřikrát rychleji – v porovnání s průměrným chodem organismu. Různé studie navíc potvrzují, že nemá žádné negativní vedlejší účinky, jako je zvýšená srdeční frekvence či vysoký krevní tlak (1).

Přirozená detoxikace

Vysoká hladina chlorofylu v tomto druhu čaje je schopná přirozeně odstraňovat těžké kovy a chemické toxiny z těla. Zároveň čaj matcha posiluje imunitní systém (poskytuje značné množství draslíku, vitaminů A a C, železa, bílkovin a vápníku) a zlepšuje hladinu cholesterolu (2).

Zdroj: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7796401/, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7231151/, (3) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9792400/, (4) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8080935/ 






Celkem 0 komentářů

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat