Největším nepřítelem hubnutí je stres

23.07.2021 | Hubnutí

Jste pořád podráždění a ve stresu? Pak se nesmíte divit, že ať děláte, co děláte, s ručičkou na váze prostě nehnete. Viníkem je stresový hormon, který vám rozhodil nejen metabolismus a trávení, ale i hladinu cukru v krvi!

Tvrzení, že za většinu případů nadváhy může právě stres, zní asi poněkud nevěrohodně. Ovšem když se nad tím zamyslíte, logiku to vážně má. Už jenom proto, že při stresu se uvolňuje hormon kortizol, který si s fungujícím trávením zrovna moc „netyká“. Jsou však i jiné způsoby, kterými vám vyšponované nervy brání docílit vysněných křivek. Nezní vám tohle povědomě?

Stravování na vlně emocí

Když hladiny zmíněného kortizolu létají nahoru a dolů, není žádnou výjimkou, že organismus lační po potravinách – a to i přes to, že se v daný moment vůbec necítí hladově. Nervozita, která tělo připravuje o potřebnou energii, přímo vybízí k chutím na něco dobrého. Je jasné, že v krizových chvilkách málokdo zatouží po sucharu s nízkotučným sýrem, takže na řadu přicházejí sladkosti, brambůrky a jiná „dietní zla“.

Zanedbávání cvičení

Znáte to, jste v jednom kole. V práci nervózně sledujete hodiny s tím, že do večera veškeré papírování určitě nestihnete. Jenže to pořád ještě neznamená, že se o to nemůžete alespoň pokusit! Koneckonců, do posilovny můžete zajít i jindy. A přesně takhle to začíná… Lepší oželet pravidelný trénink, než čelit naštvanému šéfovi, že?

Absence domácí kuchyně

Tak samozřejmě, který vystresovaný a zaneprázdněný člověk si denně vaří zdravá jídla, o jejichž složení má dokonalou představu? Takových jistě nebude mnoho. Daleko úspornější řešení problému ohledně prázdného žaludku představuje blesková návštěva fastfoodu nebo donáška jídla až domů. Chlácholíte se tím, že si dáváte výhradně salát? Nechtějte ani vědět, kolik kalorií na vás číhá třeba v nevinně se tvářícím dresinku?

Změny nálad a potíže s metabolismem

Není žádným tajemstvím, že stres si dokáže pohrát i s hladinou cukru v krvi – a rozhodně ne v dobrém slova smyslu. Výsledkem jsou pak prudké změny nálad, problémy s metabolismem, ale i zvýšená náchylnost k cukrovce. Když se to všechno spojí dohromady, má sabotér hubnutí už zcela jasné obrysy. Dejte si na něj pozor!

Zdroj: healthline.com, verywellmind.com




Celkem 2 komentářů

Miladapolanska@seznam.cz
26.07.2021

Tip na večeři

Více tipů

Čočka na kyselo

(3 hlasů)

Kuřecí maso s rýží

(1 hlasů)

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat