Tipy oddělující úspěšné hubnutí od toho naprosto ztraceného

05.10.2023 | Hubnutí

Téměř každý touží po ideální postavě. Rad, jak zaručeně zhubnout jsou v časopisech i na internetu tisíce. Daň v podobě jojo-efektu nebo zdravotních problémů je někdy ovšem příliš veliká. Co takhle začít jednou provždy správně? Takhle!

Metod, jak zhubnout je celá řada. Předem je třeba nalít si čistého vína – zaručený výsledek neslibuje ani ta nejlepší dieta. Přesto existují obecné rady, jak si dopomoci k lepší kondici a nižší váze, aniž byste si ničili zdraví nebo se museli obávat návratu váhy na původní hodnotu. Primárně je třeba si uvědomit, co tělo chce a potřebuje.

Slepě se neřiďte poradnami

Ačkoli poradny slouží k lepší informovanosti o způsobu a návodu na hubnutí, mohou vám způsobit více problémů, než si myslíte. Kromě toho, že co poradna, to jiný názor, o odbornících ani nemluvě, každý člověk je jiný (1).

Aby odborník mohl fundovaně odpovědět na vaše dotazy, měl by znát vaši celkovou anamnézu. Co pro jednoho platí, druhému může uškodit. A tak striktní dodržování rad odborníků vám vysněnou váhu nemusí přinést. Dalším důvodem je vlastní vůle. Za neúspěchem nemusí nutně stát jen špatná rada odborníka (dietologa či výživového poradce), ale naše špatná následná interpretace nebo dokonce nedůsledná realizace těchto rad (1). Co s tím?

Místo nějaké on-line poradny raději navštivte odborníka, který vám připraví dietní jídelníček na míru a vezme v patrnost váš konkrétní zdravotní stav a váhovou situaci. Mimochodem, řada problémů s váhou souvisí i s psychikou, k čemuž fundovaný odborník „z masa a kostí“ přihlédne (1).

Co se týče komplexní lékařské prohlídky, tak ta zahrnuje klasické interní vyšetření, ale i biochemické, metabolické, případně psychologické testy. Po vyhodnocení výsledků odborník stanoví vhodný redukční program, který zahrnuje i doporučené pohybové aktivity. Nepodceňujte proto osobní návštěvu nutričního poradce, dietologa nebo praktického lékaře (1).

Nechtějte všechno teď a tady

Velkým zabijákem ideální postavy jsou rychlé změny váhy. Zaručeně platí varování: Hubnete-li rychle, kila se vám ihned vrátí zpět. Chce to tedy trpělivost. Čím pomaleji budete hubnout, tím déle a jistěji si kilogramy udržíte. A jaká je optimální hranice? Půl až jeden kilogram týdně (2).

Zbavujte se tuků a ne svalů!

Je zásadní soustředit se na hubnutí tuků, nikoli svalové hmoty. Řada žen hubne tak, že se nejprve „odvodňuje“. Mají radost, že váha jde rychle dolů, ale přitom jim poměr tuku v těle zůstává stejný. I tady existuje dobrá nad zlato (2).

Aby tělo hublo tuky, je třeba mít sestavený vyvážený jídelníček na míru. Rozhodně nepomohou přípravky na hubnutí a jiné reklamní chytáky. Hubnout bez námahy nelze, a proto vás čeká i nějaké to odříkání a pěstování pevné vůle. Výsledek ovšem bude stát za to (2).

Obklopte se spolubojovníky!

Vůle hraje v hubnutí zásadní roli. Aby se vám ji podařilo zlomit, je dobré vyzbrojit se stejně odhodlanými a motivovanými kolegy či kolegyněmi, kteří chtějí také zhubnout nebo ozdravit svůj životní styl. Domácí a jiní odpůrci mohou naopak vaši snahu snadno překazit. Pokud nikoho takového ve svém okolí nemáte, najděte si hubnoucí společníky na sociálních sítích nebo do svého nového zdravého životního stylu zapojte rodinu (3).

Zdroj: (1) www.nhs.uk/live-well/healthy-weight/12-tips-to-help-you-lose-weight/, (2) www.time.com/collection/guide-to-weight-loss/4792623/weight-loss-lose-weight-fast/, (3) názor autora






Celkem 0 komentářů

Reklama

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat