Mějte skvělé tělo i bez diety a cvičení

Dodržování konvenční stravy a cvičebního plánu může být obtížné. Existuje však několik osvědčených tipů, které vám pomohou „bezvýhradně“ jíst méně kalorií. A jsou velmi efektivní! Udržte se i na dovolené!

Způsobů, jak snížit váhu, nebo zabránit přírůstku hmotnosti v budoucnu, je několik. Tyhle jsou však nejúčinnější – a navíc založené na vědě.

Žvýkejte pomaleji

Mozek potřebuje čas, aby mu došlo, že jídlo je tu – a způsobuje sytost. Proto je pomalé žvýkání spojováno se sníženým příjmem potravin a hubnutím. Platí tedy, že byste si každé sousto měli vychutnat tak, jako by bylo poslední. Dostanete do sebe méně kalorií a zabráníte přírůstku hmotnosti.

Používejte menší talíře pro nezdravé potraviny

Co restaurace, to velké talíře. Pro obchod to možná vypadá dobře, ne však pro váš žaludek. Menší talíře vám pomáhají v tom, že porce vypadají větší. Na velký si klidně dávejte všechnu tu zeleninu a ovoce, ale co se týče nezdravých jídel, zásadně jim přiřazujte o dost menší misky a talíře. Budete tak mít lepší přehled o tom, kolik toho sníte. A tip navíc? Když budou červené, je to pro vás mnohem lepší! Stop!

Jezte dostatek bílkovin

Protein má silné účinky na chuť k jídlu. Může zvýšit pocit plnosti a snížit hlad. Je to způsobené tím, že protein ovlivňuje několik hormonů, které hrají roli v hladu a plnosti, a to včetně ghrelinu a GLP-1. Některé příklady potravin bohatých na bílkoviny zahrnují kuřecí prsa, ryby, řecký jogurt, čočku či mandle. Dopřejte si. Už jen proto, že přidání bílkovin k vaší stravě způsobuje „automatickou“ hmotnostní ztrátu, bez cvičení nebo vědomého omezení kalorií.

Uchovávejte nezdravé potraviny mimo dosah

Uchovávání nezdravých potravin na místech, kde k nim máte snadný přístup nebo kde jsou na očích, může zvýšit hlad a chutě.

Díky jedné nedávné studii se zjistilo, že jestliže jsou v domě potraviny s vyšším obsahem kalorií, obyvatelé tíhnou k chutím a podléhají lákadlům, tedy absolvují neplánovaná občerstvení – v porovnání s těmi, kdo mají na stole pouze misku s ovocem.

Jezte potraviny bohaté na vlákninu

Jíst potraviny bohaté na vlákninu je dobrý krok, který prodlužuje pocit sytosti. Studie rovněž naznačují, že speciální typ vlákna, nazývaného viskózní vlákno, je zvláště užitečné při hubnutí. Snižuje totiž příjem potravy.

Viskózní vlákno, když přijde do styku s vodou, vytvoří gel. Ten zvyšuje čas potřebný k absorpci živin a zpomaluje vyprazdňování žaludku. Viskózní vlákno se ovšem vyskytuje pouze v rostlinných potravinách. Příklady? Fazole, ovesné obiloviny, růstové klíčky, chřest, pomeranče a lněné semínko.

Pravidelně pijte dostatek vody

Jedna studie u dospělých lidí potvrdila, že když půl hodiny před každým jídlem vypijete půl litru vody, během 12 týdnů zhubnete, aniž byste se o to nějak zasloužili. Nahrazení sladkého nápoje vodou je samozřejmě obzvláště přínosné.

Jezte bez elektronického rozptýlení

Sendvič v jedné ruce, telefon v té druhé? Špatně. Věnujte pozornost tomu, co jíte, pomůže vám to sníst méně kalorií. Výzkumníci zjistili, že lidé, kteří jsou při jídle rozptylováni, snědí o 10 procent víc jídla.

Spěte dobře a vyvarujte se stresu

Pokud jde o zdraví, spánek a stres jsou často zanedbávány, což je škoda. Ve skutečnosti totiž mohou mít silný vliv na vaši chuť k jídlu a váhu. Nedostatek spánku totiž narušuje hladiny proteinu leptinu a hormonu ghrelinu zodpovědného za apetit. Jiný hormon, protentokrát kortizol, se zvýší, když máte stres.

Navíc chronická deprivace spánku a stres mohou zvýšit riziko některých onemocnění, včetně diabetu 2. typu a obezity.

Zdroj: www.healthline.com/nutrition/11-ways-to-lose-weight-without-diet-or-exercise, www.nutrisense.io/blog/20-ways-to-lose-weight-without-exercise






Reklama

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat