Kolik spálíte kalorií při různých aktivitách

14.07.2023 | Hubnutí

Najdete si každý den alespoň 10 minut na nějaký ten pohyb a myslíte si, že díky němu spalujete kalorie jako diví? Možná budete překvapeni. Pro opravdu efektivní spalování je totiž třeba víc než jen 10 minut…

Zbavit se několika kalorií dá nepoměrně více práce než jich stejné množství sníst. Tohle si sice většina z nás uvědomuje, ale kolik jich během sportu spalujeme, o tom už zas takový přehled nemáme. Ukázala to například nedávno provedená americká studie (1) – její účastníci měli uvést, kolika kalorií se zbaví při určitém sportu. A byli velmi překvapení, když se dověděli, že v průměru nadhodnocovali energetický úbytek během pohybu až čtyřikrát!

A co bylo ještě závažnější – vyšlo najevo, že tito pravidelně sportující lidé měli v domnění, že mají spoustu pohybu, tendenci konzumovat mnohem více kalorií, než ve skutečnosti spálili. Přitom byli přesvědčeni, že pokud by přijaté kalorie odečetli od vydaných, byli by na nule (1).

Kolik kalorií tedy vlastně při pohybu spalujeme?

Následující údaje odpovídají přibližnému energetickému výdeji při 10 minutách cvičení asi 70kilogramového člověka (2).

Jízda na kole (pomalá, rovinatý terén): 45 kalorií
Jízda na kole (svižnější, členitý terén): 68 kalorií
Jízda na kole (např. v horách): 97 kalorií
Jízda na kanoi (rekreačně): 40 kalorií
Házení míčem, frisbee: 40 kalorií
Golf (taháte vozík s holemi): 57 kalorií
Golf (elektrický vozík na hole): 40 kalorií
Běžecký trenažér, stepper: 102 kalorií
Jogging a chůze: 68 kalorií
Běh (přibližně 8 km/h): 91 kalorií
Fotbal (rekreačně): 80 kalorií
Strečink nebo jóga: 28 kalorií
Plavání (pomalé): 68 kalorií
Plavání (rychlé): 80 kalorií
Tenis (dvouhra): 68 kalorií
Chůze (asi 5 km/h): 37 kalorií
Chůze (ostrá): 57 kalorií
Vodní aerobik: 45 kalorií
Posilování s činkami (střední zátěž): 34 kalorií

Mimochodem, poměrně příjemný energetický výdej nabízejí i nesportovní činnosti:
Zahradničení: 57 kalorií
Domácí práce (záleží na činnosti): 28 až 45 kalorií

Pokud se snažíte zhubnout, měli byste týdně spálit alespoň 1000 kalorií (samozřejmě platí, že čím více, tím lépe – někteří odborníci doporučují zbavit se až 2800 kalorií za týden), dobré je zajisti si 45 až 60 minut pohybu denně (3).

Zvýšit svůj energetický výdej je možné i změnou životního stylu – většina z nás má sedavé zaměstnání (a podle nejnovějších poznatků má taková práce za následek, že spalujeme asi o 100 až 140 kalorií denně méně), a tak by mělo být naším cílem začlenit do našeho dne tolik pohybu, kolik je jen možné. A jak na to? Zkuste například namísto neustálého psaní e-mailů kolegům za nimi zajít osobně, používejte toalety na jiném patře (a choďte po schodech) nebo využijte přestávku na oběd i k malé procházce (4).

Zdroj: (1) www.mynetdiary.com/weight-not-going-down.html, (2) journals.lww.com/nsca-jscr/Fulltext/2015/03000/Caloric_Expenditure_of_Aerobic,_Resistance,_or.28.aspx, (3) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8017325/, (4) názor autora






Celkem 0 komentářů

Reklama

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat