Špatné návyky při hubnutí

„Zhubnu.“ Super, ale lehce se řekne, hůř udělá. Pokud budete stále dokola opakovat jedny a ty samé chyby, na odvážné plavky to letos nebude! Co pořád děláte špatně?

Některé špatné návyky a zlozvyky si člověk pěstuje už v dětství, na jiné přichází postupem času. A aby toho nebylo málo, naše tradiční česká kuchyně zrovna moc zdravá není. To je samý knedlík, omáčka, sladký nápoj… Ale ani poté, co většině těchto lákadel odoláme, není ještě vyhráno. Jaké stravovací návyky negativně ovlivňují nadváhu a obezitu?

1. Nesnídáte

Organismus se po ránu musí nastartovat. Pokud to neudělá, metabolismus se zpomalí, a navíc večer budete mít chutě na sladké.

2. Hodně solíte

Sůl zadržuje vodu, což je jev nazvaný retence. Kvůli němu se hubnutí často stává neúčinné. Vyřaďte slané buráky, brambůrky, tučná a přesolená jídla. Jenom vám škodí!

3. Nejíte dostatek ovoce a zeleniny

Vláknina, vláknina a zase jenom vláknina, která omezuje pocit hladu a vytváří delší pocit sytosti. Plus vitaminy a minerály. Chybí vám? Pak jste unavení, nemocní, malátní. Jestli tohle při hubnutí potřebujete, tak prosím.

4. Hltáte

Nedostatečné žvýkání je nešvarem dnešní doby, což je velká škoda, protože právě ono dává mozku signál o sytosti. Trénujte na žvýkačce!

5. Chodíte do fastfoodů

Mít pevnou vůli stát si za svým? Paráda. Ale bohužel, tohle patří k uměním, které ne každý zvládne. Pokud vyrazíte do stánku s rychlým občerstvením pro salát, i když podvědomě víte, že se necháte zlákat ke smaženým jídlům, jste v koncích. Není snad prevence základ? V salaterii je taky dobře, ne?

6. Zanedbáváte pitný režim

Při odbourávání tukové tkáně dochází k vyplavování toxických látek a prostřednictvím pitného režimu dochází k jejich vyplavování z těla. Ne, doopravdy se tak neděje po dvou decilitrech čisté vody a třech kávách. To musíte hodně „přitlačit“!

7. Sladíte si čaj a kávu

Ne, ne a ne. Kávu si dopřát můžete (zhruba 20 minut před cvičením je to dokonce ideální, neboť s fyzickou aktivitou nastává takzvané nakopnutí k akci), ale bez smetany a cukru. Pokud chcete, tak pouze s kapkou mléka.

8. Nehlídáte si intervaly mezi jídly

Čím větší pravidelnost, tím lépe. Pět až šest jídel denně je ideální. Jenže nelze je slučovat. Ráno jste zapomněli na snídani, tak to chcete okolo čtvrté odpolední dohnat tím, že si dáte dvojitou porci? Takhle to nefunguje.

9. Vybrali jste si špatný sport

V podstatě žádná pohybová aktivita není špatná, pokud si u ní hlídáte optimální tepovou frekvenci pro hubnutí (lze si vypočítat kdekoli na internetu). Nepočítejte ale, že když budete chodit čtyřikrát týdně na spinning, dáte kolu co proto (respektive se na něm vždy doslova strháte), kila půjdou dolů sama. Nepůjdou. Spíš se zpevníte a vybudujete spoustu nové svalové hmoty. Se štíhlým pasem a mínus deseti kily ale nepočítejte.

Zdroj: názor autora - celý článek






Celkem 1 komentářů

Reklama

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat