Při výběru správného fitness trenéra se uplatní známé pořekadlo

Lidí, kteří poskytují poradenství ohledně výživy a cvičení, je mnoho. Chcete si od někoho nechat poradit i vy? Na co si při výběru fitness trenéra dát velký pozor?

Rozhodli jste se, že do sportu pořádně šlápnete? Ať už potřebujete shodit nadbytečná kila nebo své tělo jen zpevnit a vyrýsovat, jistě chcete dělat všechno správně, aby to přineslo kýžené výsledky. Najmutí fitness trenéra se tedy přímo nabízí! Jak si ale vybrat toho správného? V dnešní době se totiž zdá, že do pohybu a jídelníčku umí mluvit každý.

Dvakrát měř, jednou řež

Výživa a cvičení jsou hluboce propojené, ovšem zcela odlišné oblasti odborných znalostí. Když si projedete profily fitness trenérů na sociálních sítích, pravděpodobně narazíte i na nějaké stravovací rady. Ostatně, má to své opodstatnění, protože vhodný jídelníček může zlepšit výkonnost, zvýšit hladinu energie i podpořit budování svalů. Proč si tedy nenechat poradit od osoby, která provází tréninkem a vypadá, že ví, o čem mluví?

Dávalo by smysl, že by instruktoři, jejichž hlavním cílem je pomáhat svým klientům, byli nápomocní i při nutriční stránce věci. Je to ale poněkud problematické. Mnoho trenérů není vyškoleno ani řádně certifikováno, aby mohlo poskytovat stravovací poradenství. Mají jen obecný přehled a hovoří spíše jen ze svých osobních zkušeností.

Odborník žasne a laik se diví

Je ale nutné porozumět všem aspektům tohoto oboru. Aby se člověk stal dietologem, vyžaduje to přísnou akademickou práci a kvalifikaci. Bez důkladného pochopení toho, jak se liší nutriční složení potravin, někteří instruktoři mohou své klienty nasměrovat hodně špatným směrem. Neplatí to jen pro poradce ve fitcentrech, ale i pro sociální média a samozvané wellness influencery. Co byste od svého učitele měli požadovat?

Ukažte mi diplom, pane!

Nemá-li váš poradce dostatek nutričních průkazů a osvědčení, nenajímejte ho. Základem je získání magisterského titulu z oblasti výživy. Mějte také na paměti, že když někdo příliš urputně propaguje nějaký produkt, jako je například proteinový prášek, s největší pravděpodobností je placen jeho výrobcem. Dietní průmysl je miliardový byznys. Při životě ho udržuje naděje lidí, že nepodložené produkty změní jejich život nebo váhu. Zbystřete i tehdy, když vám tento člověk slibuje extrémně rychlé výsledky.

Zdroj: názor autora - celý článek






Celkem 0 komentářů

Reklama

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat