Na výběru sportovního oblečení rozhodně záleží

09.01.2022 | Fitness

Vy si teď v duchu říkáte, že se stejně moc nezapotíte, tak co na tom záleží. Ale tady vás hned zastavíme. Zahoďte své bavlněné tričko a kraťasy, které vás po pár minutách pocení začnou táhnout k zemi a nechte si je radši na doma.

Přečtěte si hned pět důvodů, proč na volbě sportovního oblečení opravdu záleží.

S komfortem nejdál dojdeš

Určitě jste zažili pocit, kdy vám oblečení sjíždělo, nebo se naopak různě vyhrnovalo, či vás dokonce kousal materiál a vy se tak nemohli 100% soustředit na radost z pohybu. To nechcete. Pokud jde o kraťasy, kalhoty, nebo trička, bavlna není správná volba. Bavlněné oblečení jako první vrstva neodvádí vlhkost a teplo od těla a může vytvářet nepříjemné oděrky a puchýře. Sáhněte po savých a prodyšných materiálech jako nylon, spandex, polyester a jiné. To samé platí u spodního prádla. Potřebujete hlavně přilnavé, prodyšné a sající materiály. Mezi volným nebo naopak příliš těsným oděvem je také tenká hranice. Vyberte si takové, které je vám na tělo, bude tak dobře odvádět pot a přitom stále zachová volný rozsah pohybu. Také není příjemné, aby švy nebo štítky při běhání dráždily pokožku. Proto existuje pěkná řada bezešvého oblečení, na které je taky fajn se zaměřit. Záleží na sportu a individuálních preferencích, každopádně tohle vše jsou věci k zamyšlení. 

Se správnou výbavou předejdeš zraněním

Použití nesprávně zvoleného vybavení je hlavní příčinou zranění souvisejících se sportem, které mohou nepříjemně narušit vaší rutinu. Začíná to výběrem správné velikosti bot. Neexistuje věc, kterou bohužel často vidíme u dětí, kterým rodiče kupují větší velikost bot, aby jim vydržely déle, protože do nich dorostou. Když už jsme u té správné velikosti, předejdete tak i puchýřům a odřeninám. Ne nadarmo také boty rozdělujeme například na běžecké, trekové a tréninkové. Boty do gymu jsou sice super prodyšné a pohodlné, ale určitě vás nezachrání na kamenité cestě na Sněžku. Další důležitou věcí pro bezpečnost je viditelnost. Zejména pro běžce a cyklisty je vysoká škála oblečení k dostání ve výrazných barvách. Černá je cool, ale opravdu vás ve tmě není vidět. Proto se dívejte po co nejvíce odrazových prvcích, nebo volte výrazné barvy, se kterými vás řidiči aut uvidí.

Zvýšení motivace a sebevědomí není k zahození

Ne nadarmo se říká, že nejlepší tréninky jsou ty, kdy vynesete nové sportovní oblečení. Při správném výběru velikosti, materiálu a střihu vám garantujeme, že se budete cítit skvěle a odrazí se to i na vašem sportovním výkonu a celkové motivaci. Proto taky radíme, jestli chcete vyrazit po práci na kolo, ale nejste příliš motivovaní, převlečte se hned při příchodu domů do sportovního. Předejdete tomu, že se na to vykašlete a zůstanete sedět u televize. 

Nauč se volit správné množství vrstev

Když vyrážíte z domu, nemělo by vám být hned teplo, pokud právě v létě nepadají teplotní rekordy. Zkrátka a dobře by se vaše teplota měla začít zvyšovat až pár minut po začátku aktivity. Při sportu to funguje přesně opačně, než když vyrážíte navlečení na vánoční trhy. Nechcete jeden velký huňatý svetr a baloňák, ale více tenkých vrstev. Obecně platí se na pohybovou aktivitu obléct tak, jako by venku bylo o deset stupňů více, než doopravdy je. Při výšlapech se hodí mít na zádech batoh, kde po cestě nahoru uložíte svršky, navíc a po cestě dolů se můžete přiobléct.

Funkční technologie tu nejsou jen tak

Nadpis mluví sám za sebe. Můžete mít dvě, na pohled totožné, termo trika od různých značek. Jedno vám například nasaje pot, ale zůstává dlouho nepříjemně mokré, a navíc nepohlcuje pachy, takže se necítíte úplně komfortně. Druhé tričko pot nasaje a rozprostře ho po větší části, aby rychleji znovu uschlo, a pach pohltí. Noste funkční textilie, které odvádějí vlhkost od těla, takže se váš pot odpaří a vy zůstanete v pohodě. Funkční horní vrstva oblečení by zase měla být větru vzdorná, voděodolná z povrchu dovnitř, ale přitom regulovat teplotu od těla směrem ven. To pro vás může být možná další podnět, na co se při výběru oblečení zaměřit.

Zdroj: Johanka Mo, https://www.wikihow.com/Choose-the-Right-Workout-Clothes






Celkem 0 komentářů

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Brusinková čokoláda

(24 hlasů)

Tousty k snídani

(41 hlasů)

Valentýnské tousty

(20 hlasů)

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat