Určení fitness úrovně vašeho těla

08.11.2021 | Fitness

Jste začátečník, nebo už lehce nějaký čas cvičíte a nejste si jistí, jakou vlastně máte úroveň fitness? Každý dnes používá termíny začátečník, pokročilý, apod., ale jak máte vědět, do které skupiny patříte?

Zkuste si tento jednoduchý test, který zvládnete v pohodlí domova.

Chcete-li nějaké vodítko při posuzování vaší aerobní kondice, zde je minimální standard. Zkuste, jestli zvládnete vyjít pět schodišť svým vlastním tempem bez zastavení s tím, že zábradlí používáte pouze pro balanc. Zkouška se může zdát příliš jednoduchá na to, aby byla užitečná, ale byly dny, kdy sofistikované cvičební testy dostupné v dnešní dobře zdaleka nebyly po ruce. Tehdy chirurgové použili tento test, aby zjistili, zda jsou jejich pacienti dostatečně zdraví, aby mohli podstoupit operaci plic. V moderních termínech mají lidé, kteří projdou pětiposchoďovým testem, maximální hodnoty příjmu kyslíku minimálně 20. Tato úroveň vám zajistí, že přežijete chirurgický zákrok a dokážete fungovat v každodenním životě, ale zdraví lidé by se měli věnovat cvičení tak, aby tuto úroveň zvládli překročit dvakrát nebo i třikrát.

Je nepravděpodobné, že by vás zdravotní klub požádal o použití schodišťového testu pro sebehodnocení, ale mohli by dost dobře využít 30cm podložku nebo obyčejný schod k tomu, abyste mohli zhodnotit svou způsobilost. S trochou pomoci to můžete udělat sami. Požádejte někoho, aby vám hlídal čas a počítal za vás počet kroků, abyste se mohli plně soustředit na to, co děláte, a nemuseli se zabývat počítáním.

Jak správně provádět zkoušku?

Startovní pozice je oběma nohama vedle sebe na zemi před schodem či podložkou. Po odstartování zvedněte pravou nohu, stoupněte na schod a pak přidejte levou nohu nahoru, takže stojíte na schodě oběma nohama. Potom zase sundejte první pravou a pak levou nohu a zase nahoru. Postupujte podle pokynů nahoru, nahoru a dolů, dolů, čímž dokončíte jeden krok. Opakujte rychlostí 24 kroků za minutu po dobu tří po sobě jdoucích minut. Pak si odpočiňte v křesle přesně jednu minutu, a teprve potom si změřte puls. Jakmile budete mít hotový výsledek, použijte standardy YMCA, viz tabulka níže, abyste zjistili, jak jste na tom.

Zdroj: Johanka Mo, https://www.ymca.org






Celkem 0 komentářů

Reklama

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat