Připravte se svoje poprvé v posilovně

08.09.2021 | Fitness

Pro mnohé je donutit se cvičit už samo o sobě stresující rozhodnutí. A k tomu ještě cvičení v posilovně? Buďte nachystaní a nic vás nerozhodí!

Co si vzít poprvé do posilovny?

Ze všeho nejdříve bychom se měli podívat na to, co si s sebou do posilovny vzít a čemu se naopak vyhnout. Téměř každý den se ve fitku objeví někdo, kdo si s sebou zapomene vzít ručník. Pro každého návštěvníka posilovny by přitom měl být jednou z nejdůležitějších věcí. Představte si, kolik zapocených kulturistů už vybavení posilovny muselo využívat před vámi. Nejen kvůli sobě, ale také z ohledu k ostatním si s sebou do posilovny ručník vždy berte. Další nezbytnou položkou na seznamu je lahev s vodou. Pitný režim je při sportu totiž velice důležitý, i když ho mnoho atletů podceňuje. Poslední nezbytnou součástí výbavy každého začínajícího návštěvníka posilovny je samozřejmě vhodná obuv a sportovní oblečení. Pokud sáhnete po dlouhých kalhotách, nejen že se vyhnete posměšným pohledům na vaše malá lýtka, ale zároveň zachováte i klouby v teple, což je důležitý faktor v prevenci zranění. Pokud máte svůj oblíbený a specifický styl hudby, kterou při sportu rádi posloucháte, určitě nezapomínejte ani na sluchátka. Hudba při cvičení je skvělým pomocníkem.

Má smysl se před tréninkem rozcvičovat?

Předtréninkový strečink je velice důležitá věc, kterou ale většina začínajících cvičenců opomíjí. Rozhodně není na škodu si hned po příchodu do posilovny dát 5–⁠10 minut kardia, aby se tělo zahřálo. Pak by mělo přijít na řadu dynamické rozcvičení. Kromě toho, že chrání klouby a svaly před zraněním také připravuje tělo na zátěž, zvyšuje pohybový rozsah kloubů a zlepšuje sílu i svalovou vytrvalost. Strečink před tréninkem je velmi důležitý, proto ho za žádných okolností nepodceňujte.

Jak by měl vypadat první trénink v posilovně?

Právě u toho, jak začít cvičit ve fitku, je největší kámen úrazu. „Vyzkouším tenhle stroj, pak támhleto, a nakonec si dám třeba ten bench. Nevím, jak funguje tenhle stroj, ale docela bych to zkusil, vypadá jednoduše.“ Honí se hlavou každému, kdo je v posilovně poprvé. A aby taky ne, být v posilovně poprvé je stejné, jako být v cukrárně plné neznámých cukrovinek. Je logické, že nevíte, kam dřív skočit, co dělat, kde co najdete, ani jak správně používat stroje v posilovně. Nejideálnější je, se tímhle vůbec nestresovat. Pro úplné začátečníky je nejlepší kruhový trénink. Vyberte si 5–⁠6 cviků, které znáte a ty jeden po druhém provádějte. Dobré je odcvičit v jednom tréninku horní polovinu těla a ve druhém spodní polovinu těla. Můžete využít cviky s vlastní vahou i závěsný systém TRX. Udělejte 3–⁠ 5 sérií každého cviku, který si zvolíte a uvidíte, že domů budete odcházet spokojení a příjemně unavení. Na závěr ještě jedna velmi důležitá rada, nechejte si poradit od zkušenějších. Lidé v posilovně jsou velmi často příjemní a ochotní lidé, takže pokud za vámi přijdou a začnou Vám radit, není to důvod cítit se trapně. I oni někdy začínali, a když si jejich rady vezmete k srdci, budete se moci rychleji posunovat dopředu. Nejideálnější a nejspolehlivější pro start v posilovně je samozřejmě osobní trenér, který vám vše důkladně vysvětlí, seznámí s posilovacími stroji a sestaví tréninkový plán, který pro vás bude nejvhodnější.

Co se stane po tréninku?

Po správně odcvičeném tréninku Vás nejspíš bude všechno bolet. Po prvním dni v posilovně bývá bolest svalů zpravidla nejhorší. Je to ale naprosto normální situace, protože tělo necvičícího člověka není adaptované na žádnou zátěž. Proto na začátcích této dlouhé cesty dělá člověk největší pokroky. Současně s tím je dobré se zajímat i o to, kolik přijímat bílkovin, jaké jsou nejlepší zdroje sacharidů, jak by mělo vypadat protažení po tréninku a později také o různé doplňky výživy. V budování svalové hmoty hrají velkou roli především vitamíny, minerály, omega kyseliny, ale například i proteinové přípravky. Spousta lidí u svého předsevzetí nevydrží, a někteří to dokonce vzdají hned po první návštěvě posilovny. Klíčem k úspěchu je ale vytrvalost, proto si pamatujte, že pokud u svého předsevzetí vytrváte, určitě dosáhnete svých cílů a nebudete je muset neustále posunovat dopředu a odkládat je.

Zdroj: Johanka Mo, healthline.com






Celkem 0 komentářů

Reklama

Tip na oběd

Více tipů

Rizoto

(1 hlasů)

Svíčková na smetaně

(2 hlasů)

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat