Druhy čajů pomáhající při hubnutí

17.02.2023 | Hubnutí

Je venku zima a nevlídno, a vám se navíc nechce ani do fitka? Zahřejte se čajem. Některé druhy pomáhají při hubnutí a dokážou oživit metabolismus!

Čaj má léčivé vlastnosti a je to druhý nejkonzumovanější nápoj na světě. Předchozí studie prokázaly souvislost mezi pitím čaje a sníženou úmrtností. Tyto studie se však většinou zaměřovaly na asijské populace, které obvykle pijí převážně čaj zelený. V místech, jako je Evropa a Spojené státy, je černý čaj běžnější, proto si i na něj akademici posvítili.

Výzkumný tým vedený Dr. Maki Inoue-Choi z NIH's National Cancer Institute (NCI) zkoumal souvislost mezi pitím čaje a úmrtností ve Spojeném království, kde je černý čaj oblíbený, a použil k tomu údaje o téměř půl milionu lidí ve věku 40–69 let. Výzkumníci pak účastníky sledovali po dobu 14 let od začátku studie (až do začátku roku 2020) a zjistili o 9–13 % nižší riziko úmrtí u lidí, kteří pili alespoň 2 šálky čaje denně (1).

Výzkumy zároveň naznačují, že čaj může hrát přímou roli i při hubnutí. Obsahují totiž katechiny, jež mohou zvýšit metabolismus tím, že stimulují tělo k rychlejšímu odbourávání tuků a spalování kalorií (2). A jaké druhy v tomto ohledu patří k nejlepším?

Zelený čaj

Většina rozhovorů o čaji a hubnutí má tendenci začínat zeleným čajem – a to z dobrého důvodu. Ukázalo se, že při pití čtyř šálků zeleného čaje denně vede k výraznému snížení hmotnosti a systolického krevního tlaku (3). Účinky zeleného čaje na spalování kalorií pramení z kombinovaných účinků chemické sloučeniny zvané epigalokatechin galát a kofeinu, které, jak se zdá, fungují synergicky.

Černý čaj

Po sklizni se lístky černého čaje nechají oxidovat – to znamená, že nasávají okolní vzduch, a to déle než jiné čaje. Díky tomu se zesiluje chuť čaje. Prodloužená oxidace, která se běžně nazývá „fermentace“, také mění složení polyfenolů nebo rostlinných sloučenin v černém čaji. Polyfenoly pak snižují vstřebávání tuků a sacharidů a taktéž přispívají k redukci tělesné hmotnosti (4).

Oolong čaj

Tento částečně oxidovaný čaj má oproti tomu zelenému výraznější chuť, ale zároveň je jemnější než čaj černý. Oolong také obsahuje směs polyfenolů a kofein, proto může podporovat hubnutí (4). Zkusíte ho?

Bílý čaj

Bílý čaj je nejméně zpracovaný, což odpovídá jeho lehké, jemné chuti. Minimální zpracování také symbolizuje vysoké množství protizánětlivých antioxidantů a látek spalujících tuky, což z něj činí další potenciálně prospěšný nápoj pro snížení hmotnosti (5).

Zdroje: (1) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/36037472/, (2) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/15640470/, (3) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3908530/, (4) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5452182/, (5) www.sciencedaily.com/releases/2009/04/090430194803.htm






Celkem 0 komentářů

Reklama

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat