Rizikové potraviny způsobující silnou otravu

05.05.2024 | Zdraví

V celosvětovém měřítku se jídlem kontaminovaným bakteriemi ročně otráví zhruba 48 milionů lidí. Že se vás to netýká? Kupujete si běžně balené potraviny? Tak vězte, že může!

Když se řekne otrava jídlem, jen málokoho by asi napadlo, že ji mohou způsobit potraviny, které běžně kupujeme a následně pak i doma skladujeme. Ale ono to tak vážně je! Jaká rizika možná číhají i ve vaší kuchyni?

Bakterie vládnou světu

Nejnovější studie uskutečněná americkou neziskovou spotřebitelskou organizací Consumer Reports (1), která se věnuje nezávislému testování produktů, odhalila seznam potravin, které byly v letech 2017 až 2022 nejčastěji stahovány z trhu i obchodů, a to z důvodu extrémní kontaminace bakterií E. coli, salmonely a listerie. Finální zpráva (1) pak uvádí, že kvůli těmto bakteriím ročně onemocní zhruba 48 milionů lidí, což vede ke 130 tisícům případů hospitalizace a třem tisícům předčasných úmrtí. Pokud na tomto seznamu potravinových strůjců otravy čekáte nějakou cizokrajnou exotiku, tak se teď budete asi hodně divit.

Špenát a krájený sýr jsou hrozbou

První položkou je listová zelenina, zejména pak ta balená. Ano, jsou to ty plastové vaničky rukoly, špenátu i hlávkového salátu, které nabízí každý supermarket. Autoři výše zmíněné studie zjistili, že ve sledovaném časovém úseku byla listová zelenina stažena z prodeje celkem padesátkrát, přičemž vlivem její konzumace onemocnělo 614 jedinců. Pravděpodobným viníkem je prý voda kontaminovaná bakteriemi z trusu zvířat, která se k zavlažování těchto plodin využívá. Druhou rizikovou potravinou jsou pak uzeniny, po kterých následují krájené sýry – obojí je údajně častým zdrojem listerie. Soudě podle zjištěných poznatků není příliš bezpečné ani balené mleté hovězí maso, které bývá ohniskem salmonely. Podobně je na tom ale i maso krůtí a kuřecí. Asi největším překvapením ovšem bylo to, že seznam bakteriemi „otrávených“ potravin uzavírá cibule, meloun a syrová mouka (1).

Zdroj: (1) www.consumerreports.org/health/food-recalls/risky-recalled-foods-you-should-know-about-a4109713872/ - celý článek






Celkem 0 komentářů

Reklama

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat