Jídlo při zažívacích potížích doslova zakázané

29.03.2023 | Zdraví

Pocit plnosti a těžkosti po jídle, nechutenství, bolest v nadbřišku, nadměrné říhání i pálení žáhy. Takto se projevuje narušené trávení. Pokud se u vás objeví, nejezte potraviny, které již tak pokoušené trávení trýzní!

Potravin, kterým se vyhnout, když máte potíže s břichem, existuje hned několik. A jejich seznam začíná v lednici.

Mléčné výrobky

První skupinou potravin, jež může být těžko stravitelná, jsou mléčné výrobky, hlavně kvůli laktóze, cukru, jež se nachází v mléce a dalších mléčných výrobcích. Když laktóza není správně trávena, jako například u lidí s intolerancí laktózy, dochází k plynatosti a nadýmání. V případě, že máte problémy s trávením, vyměňte klasický jogurt za ten bez laktózy. A to samé platí i pro sýry a další produkty.

Mimochodem, mezi sýry bez laktózy (anebo pouze ve stopovém množství) patří především tvrdé a vyzrálé sýry, jako je například pravý parmezán Parmigiano Reggiano. (Absence laktózy je přirozeným důsledkem typického procesu získávání tohoto sýra.)

Kyselé potraviny

Rajčatová omáčka a citrusové plody (citrony, limetky, pomeranče a grapefruity) jsou kyselé a mohou dráždit žaludeční sliznici, což způsobuje zažívací potíže. V případě, že máte podrážděný žaludek, vyhněte se jim.

Tučná jídla

I v tomto případě si nechte zajít chuť. Tučná jídla stimulují kontrakce v trávicím traktu, které mohou zpomalit vyprazdňování, vést k zácpě či naopak k průjmu. Pociťujete-li záchvaty zažívacích potíží, zařaďte do jídelníčku nízkotučné potraviny a jezte malá jídla rozložená do průběhu celého dne. To zmírní tlak na žaludek.

Smažené dobroty

Problém se smaženými jídly je stejný jako s tučnými jídly – ​​mohou se v nestráveném stavu pohybovat tělem příliš rychle, což vede k průjmu. Ale jakmile z nějakého důvodu zůstávají v trávicím traktu příliš dlouho, objevuje se pocit plnosti a nadýmání. Konvenční moudrost tedy praví, že při zažívacích potížích jsou smažené dobroty tabu.

Zpracované potraviny

Pokud máte zácpu, měli byste se vyhnout i zpracovaným potravinám (hotová jídla, balené pečivo nebo zpracované maso), protože taktéž postrádají vlákninu, která pomáhá regulovat pohyby střev. Zpracované potraviny zároveň obsahují konzervační látky a umělá barviva, jež k pohodlí břicha zrovna nepřispívají.

A jak je to s pitím?

Alkohol je toxický pro žaludeční výstelku a mění metabolismus jater. Kofein stimuluje aktivitu zažívacího traktu a může komukoli způsobit průjem. Pokud tedy již průjem máte, kofein to ještě zhorší.

Zdroje: www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5467063/ - celý článek






Celkem 1 komentářů

Reklama

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat