Úbytek kalorií snižuje proces stárnutí

14.03.2023 | Zdraví

Krémy, vyvážená strava, sport nebo milování? První studie na lidech svého druhu naznačuje, že snížení kalorií může pomoci zpomalit tempo biologického stárnutí.

Stárnutí se ubránit nedá, ale můžeme ho zpomalit. V tomto směru se vyzdvihuje kupříkladu středomořská strava, absence alkoholu a kouření. Nyní se ukazuje, že k celé věci „mají co říct“ i kalorie. Přelomová studie publikovaná 9. února v časopise Nature Aging zjistila, že dvouletý zásah, který vyžadoval, aby účastníci snížili 25 procent svých denních kalorií, zpomalil tempo stárnutí o dvě až tři procenta (1). To znamená snížení rizika úmrtnosti o 10 až 15 procent.

Nechť si každý vybere svoji cestu

Calen Ryan, vědecký pracovník Butler Aging Center na Kolumbijské univerzitě v New Yorku a zároveň spoluautor studie (1) se nechal slyšet, že tato zjištění jsou důležitá, protože poskytují důkazy o tom, že zpomalení lidského stárnutí může být možné. Podle tohoto odborníka to otevírá cestu pro budoucí studie dalších intervencí, jako je časově omezené stravování nebo přerušovaný půst, které by se daly uplatnit v širším sektoru populace.

Omezení kalorií a výhody nejen pro metabolismus a zdraví

I předchozí studie prokázaly četné výhody snížení kalorií. Jeden výzkum zjistil, že tento trik zpomalil změny ve fyziologii související se stárnutím jater, ledvin, metabolismu a krevních cév (2). Vědci se také domnívají, že když si dáte pozor na to, co jíte, zlepšíte své bilance ohledně rizikových faktorů srdečních onemocnění a diabetu 2. typu.

Kolik kalorií je tak akorát?

Průměrně se uvádí, že dospělá žena potřebuje denně k „provozu“ a udržení váhy 2 000 kcal (8 400 kJ). Průměrný muž potřebuje energie o něco více, tedy 2 500 kcal (10 500 kJ). Platí tedy, že pokud z 2 000 kcal odečtete oněch avizovaných 25 procent, dostanete se na 1 500 kalorií denně (3).

Doporučuje se přitom omezit kalorie z potravin a nápojů, které poskytují tzv. prázdné kalorie (tedy téměř žádné živiny). Mezi ty patří soda, slazené kávové nápoje, punč, limonáda, bonbony, pečivo a sušenky, rychlé občerstvení, chipsy, zakysaná smetana, smetanové salátové dresinky a smetanové sýry (3).

Jak moc je to bezpečné?

Než se rozhodnete pro jakoukoli dietu s omezením kalorií, promluvte si se svým ošetřujícím lékařem nebo dietologem. Obecně platí, že dokud člověk přijímá doporučené množství živin, je redukce kalorií bezpečná, pokud tedy dotyčný netrpí podváhou (4).

Zdroje: (1) www.nature.com/articles/s43587-022-00357-y, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4834802/, (3) www.nhs.uk/live-well/healthy-weight/managing-your-weight/understanding-calories/, (4) názor autora






Celkem 1 komentářů

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Vaječná frittata se slaninou

(19 hlasů)

Omeleta s banánem

(13 hlasů)

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat