Carnivore dieta v kostce

08.03.2023 | Zdraví

Poslední dobou se ve světě fitness začínají objevovat stále častější zmínky o tzv. carnivore dietě. Jedná se v podstatě o dietu, při které se konzumují převážně různé druhy masa a dalších živočišných výrobků. V podstatě by se dalo hovořit o opaku vegetariánství, či veganství. Jak ale tato dieta vlastně funguje a jaké jsou její potenciální rizika?

Jak už bylo zmíněno, carnivore dieta spočívá hlavně v konzumaci masa a živočišných výrobků. Potraviny jako obiloviny, ovoce, zelenina, rostlinné oleje a cukry, jsou z nastaveného jídelníčku úplně vyřazené. Primárně kvůli vyřazování těchto potravin se jedná o velmi kontroverzní dietu (1).

Jak dieta funguje?

Z obsahu carnivore diety vyplývá, že se jedná o velmi striktní dietu, co se konzumace sacharidů týká. Cílem je dosáhnout skoro nulového příjmu sacharidů. To znamená žádné přílohy, žádné pečivo, ani zeleninový salát. Někteří lidé totiž věří, že z nadměrné konzumace sacharidů vznikají zdravotní a civilizační onemocnění. Nicméně pro fitness cvičence je hlavním důvodem dodržování carnivore diety rychlý úbytek hmotnosti, způsobený ketózou (2).

V jídelníčku je dovoleno konzumovat hlavně maso, ryby, vejce a občas i mléčné výrobky. Z masa se konzumují především hovězí, jehněčí, kuřecí, vepřové, krutí a rybí maso. Nicméně pro běžného cvičence může být carnivore dieta poměrně obtížná na dodržování (3).

Zvláště u lidí, kteří mají rádi těstoviny, brambory, rýži či pečivo nejrůznějších druhů. Jídlo se pro někoho může stát velmi neatraktivním a může se začít tajně dojídat něčím jiným. Tím by ale dieta stejně nefungovala. Navíc sacharidy pomáhají i při správném fungování mozku, což se při jejich nedostatku může projevit třeba na neschopnosti soustředit se na práci (4).

Rizika carnivore diety

V případě kompletního vyřazení sacharidů z jídelníčku, začne tělo postrádat sacharidy i vlákninu, které jsou zodpovědné za pocit sytosti, udržení imunity či dostatečný výkon při sportu. Vzhledem k nadměrné konzumaci masa a živočišných produktů dochází k výrazné konzumaci nasycených tuků i cholesterolu. To může vést k vyššímu riziku srdečních onemocnění a onemocnění ledvin (5).

Jak lépe nastavit jídelníček

Obecně lze říci, že carnivore dieta přináší spíše rizika než benefity, a pro běžného cvičence může být dokonce nevhodná. Navíc při dlouhodobějším vyřazení sacharidů ze stravy a poté jejich opětovným zařazením do jídelníčku, může dojít k jojo efektu a tím i přibrání na váze. Pro většinu osob bude lepší alternativou rozumně nastavený jídelníček, obsahující dostatek všech makroživin, vitaminů a minerálů. Pokud se jídlo konzumuje v rozumném množství, lze zhubnout i bez vyřazování potravin z jídelníčku. Pokud si nejste jisti, jak by měl váš jídelníček vypadat, využijte raději rad výživového poradce (6).

Zdroje: (1) www.health.clevelandclinic.org/the-carnivore-diet/, (2) www.everydayhealth.com/diet-nutrition/diet/carnivore-diet-benefits-risks-food-list-more/, (3) www.health.clevelandclinic.org/the-carnivore-diet/, (4) www.healthline.com/nutrition/carnivore-diet, (5) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2174488/, (6) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2256728/






Celkem 2 komentářů

Jiří
23.09.2023

Reklama

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat