Ve stresu je dostatečný pitný režim ještě důležitější

Chcete nad stresem konečně vyzrát? Navyšte příjem vody. Když budete dostatečně hydratovaní, vaše tělo i mysl si s ním poradí mnohem lépe!

Ačkoli jste si mnohokrát slíbili, že se stresem už nenecháte vykolejit, stejně mu vždycky podlehnete? Asi se budete divit, ale možná je to tím, že nepijete dostatek vody. Co má tahle čirá tekutina společného s psychickou odolností?

Propijte se do optimismu a pohody

Stres je dobrý sluha, ale zlý pán. Pokud na člověka zaútočí jen občas a v rozumné a snesitelné míře, dokáže vybičovat k lepším výkonům i větší kreativitě a produktivitě. V případě, že se z něj ale stane každodenní nevítaný společník, už je to poněkud jiná písnička. Stres je vlastně to, co zažíváme, když se náš mozek a tělo snaží vyrovnat s výzvou, nebezpečím nebo nejistotou tím, že uvede do pohybu řadu fyzických reakcí, jako je například zrychlení srdeční frekvence a prudce stoupající adrenalin. Rychlejší srdeční frekvence a prudké návaly adrenalinu mohou časem poškodit zdraví, neboť tyto stavy podporují rozvoj diabetu, obezity i kardiovaskulárních chorob (1). A že na nervozitu pomáhají dechová cvičení, meditační techniky, poslech hudby, bylinné prostředky a sport? No ano, je to pravda, ale ani obyčejnou vodu nelze podceňovat!

Úleva s každou kapkou

Překvapivý vztah mezi stresem a dehydratací je dobře zdokumentován. Třeba výzkum (2), o němž informuje magazín Journal of Neuroscience, dospěl k závěru, že to, jak je daný jedinec hydratovaný, určuje, jak dobře jeho mysl i tělo zvládá vypjaté a náročné situace. Jiná studie (3), tentokrát zveřejněná v časopise World Journal of Psychiatry, zase prokázala, že dostatečný příjem tekutin vede ke snížení depresí, úzkosti i panických stavů často souvisejících právě se stresem. Nabízí se tedy otázka – kolik litrů vody denně pijete? Nebylo by tady co zlepšovat?

Zdroje: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2568977/, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3086063/, (3) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6147771/






Celkem 1 komentářů

Reklama

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat