Na nedostatek aktivity umí tělo důrazně upozornit

Na sport vás vůbec neužije, protože nemáte čas, vůli ani náladu? Právě kvůli nečinnosti můžete trpět nespavostí, zapomnětlivostí, neustálou únavou, a dokonce i depresí.

Sedavý životní styl? Tak ten vládne světu už nějakou dobu. Ostatně, jak jinak si vysvětlit, že každý čtvrtý člověk obecné doporučení ohledně úrovně fyzické aktivity nesplňuje ani z půlky? Jenže s tím bohužel přicházejí určitá rizika. Patří mezi ně například nadváha, náchylnost k diabetu, vyšší pravděpodobnost kardiovaskulárních chorob i hrozící metabolický syndrom (1). Jak to máte vy, nesedíte až příliš?

Děláme, co nám není přirozené

Když se na věc podíváme z historického a evolučního pohledu, dostáváme se k myšlence, že naše těla nejsou na neustálou nehybnost vlastně vůbec stavěná. Potvrzuje to i americká lékařka a fyzioložka z Kolumbijské univerzity Aimee Layton, která připomíná, že kdyby naši předci seděli tak, jako to děláme teď my, nejenže by pořád hladověli, ale smlsl by si na nich i nejeden predátor. Víte, po jaké době se na zdraví sedavý životní styl podepíše? Možná vás to překvapí, ale jsou to pouhé dva týdny (2). Jakými signály tělo na nedostatečnou aktivitu upozorňuje?

Vybité baterky, se kterými nejde nic dělat

Podle Světové zdravotnické organizace bychom se nějakému cvičení střední intenzity měli věnovat 150 až 300 minut týdně (3). I pro vás je to zcela nedosažitelné? Pak se nedivte, že jste stále unavení. Je prokázáno, že lidé, kteří pravidelně sportují, a to i pouhých 20 minut třikrát týdně, zaznamenávají až 20 procentní nárůst energetické hladiny (4). Čeho dalšího si lze všimnout?

Dobrá nálada? Není!

Podrážděnost, emoční výkyvy, nekončící pesimismus a dokonce i deprese. I s tímhle se ti, kteří většinu dne prosedí na židli či gauči, často potýkají (5). Ale pozor, na frak dostává i paměť, protože dlouhé hodiny strávené v nečinnosti zmenšují tloušťku jistých mozkových laloků zodpovědných za uchovávání informací (6). Neaktivní jedinci zpravidla mívají potíže i se spánkem (7). Pokud v noci také nemůžete usnout, a ke všemu se často budíte, zřejmě by to chtělo více pohybu.

Zdroje: (1) www.ijbnpa.biomedcentral.com/articles/10.1186/s12966-017-0525-8, (2) www.news.liverpool.ac.uk/2017/05/17/just-2-weeks-of-inactivity-could-lead-to-changes-that-increase-risk-of-developing-disease/, (3) www.who.int/news-room/fact-sheets/detail/physical-activity, (4) www.researchgate.net/publication/5575132_A_Randomized_Controlled_Trial_of_the_Effect_of_Aerobic_Exercise_Training_on_Feelings_of_Energy_and_Fatigue_in_Sedentary_Young_Adults_with_Persistent_Fatigue, (5) www.jamanetwork.com/journals/jamainternalmedicine/fullarticle/1809754, (6) www.journals.plos.org/plosone/article?id=10.1371/journal.pone.0195549, (7) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27830446/






Celkem 1 komentářů

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Croissanty s vanilkovým krémem

(38 hlasů)

Palačinky

(1 hlasů)

Omeleta s parmezánem

(20 hlasů)

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat