Poznejte tolik důležité hemoglobinové jídlo

Únava, závratě, bolesti hlavy, dušnost, zrychlený srdeční tep či bledá kůže. Tohle všechno vás může potkat v důsledku nízké hladiny hemoglobinu, velmi důležité bílkoviny, která se naštěstí dá čerpat z potravin. Jakých?

Hemoglobin, protein bohatý na železo, jež se nachází v červených krvinkách, dodává krvi červenou barvu. Je zodpovědný za přenos kyslíku a jeho transport do všech částí těla. Kromě toho odvádí oxid uhličitý pryč z buněk a do plic k vypuzení. Máte ho dost? To prozradí krevní test. Normální hladina hemoglobinu potřebná pro dospělé muže je kolem 14 až 18 g/dl a pro dospělé ženy je to 12 až 16 g/dl (1). Cokoli pod tuto úroveň může vést k anémii, což tyto níže uvedené potraviny nedopustí!

Červená řepa

Červená řepa (Beta vulgaris) je obohacena o přírodní železo, hořčík, měď, fosfor a vitaminy B1, B2, B6, B12 a C. Koktejl zmíněných živin pomáhá při zvyšování počtu hemoglobinu a regeneraci červených krvinek. Řepu lze konzumovat syrovou, jako součást salátů nebo ve vařené formě. Chutná je ovšem i v „tekutém stavu“, tedy coby šťáva (2).

Listy moringy

Listy moringy olejodárné (Moringa oleifera) jsou bohaté na minerály, jako je zinek, železo, měď, hořčík či vitaminy A, B a C. Už jste zkusili jemnou, krémovou houbovou polévku právě s moringou? Neváhejte! (Moringu prodávají obchody se zdravou výživou.) (2).

Zelená zelenina

Zelená zelenina, jako je špenát, řapíkatý celer, kapusta či brokolice, patří k bohatým vegetariánským zdrojům železa. Co se týče konkrétně špenátu, tak ten se doporučuje vařený, protože syrové listy obsahují kyselinu šťavelovou, která může bránit vstřebávání železa v těle. Zelená zelenina je přirozeným zdrojem vitaminu B12, kyseliny listové a dalších životně důležitých živin, takže pokud chcete zvýšit hladinu hemoglobinu, měli byste z ní udělat základní součást vašeho jídelníčku )2).

Datle, rozinky a fíky

Datle a rozinky nabízejí kombinaci železa a vitaminu C. Fíky jsou plné železa, hořčíku, vitaminu A a kyseliny listové. Hrst sušených fíků a rozinek a dvou nebo tří datlí vám tak může poskytnout okamžitou energii a vylepšit hladinu hemoglobinu. U diabetiků však pozor, ti by toto ovoce měli užívat s mírou (2).

Sezamová semínka

Konzumace černých sezamových semínek je dalším skvělým způsobem, jak zvýšit příjem železa. Kromě něj se mohou pochlubit i vápníkem, hořčíkem, mědí, zinkem, selenem a vitaminem B6 nebo vitaminem E. Dají se namočit do vody (přes noc), rozumí si s medem a můžete jimi posypat i cereálie nebo ovesné vločky (2). Dobrou chuť!

Zdroje: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK259/, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK279618/






Celkem 0 komentářů

Reklama

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat