Za kovovou pachutí v ústech stojí i cvičení

26.02.2023 | Zdraví

Samozřejmě, že pokud si ublížíte zubní nití nebo kartáčkem, můžete se setkat s pachutí krve v ústech. Nebo s nepříjemným kovovým „odérem“. Ale co když se vám zrovna tohle přihodí, aniž byste se o to sami zasloužili? Pozor si dejte i na sport!

Obvykle není třeba se kvůli kovové chuti podobné železu znepokojovat, často sama odezní. Příležitostně se však jedná o stav, který vyžaduje větší pozornost.

Kovová chuť po cvičení

V roce 2021 se na Tik Toku objevilo video s osobou, která si při běhání stěžovala na pachuť krve v ústech, přestože žádná krev ve skutečnosti nebyla vidět. Video upoutalo pozornost ostatních uživatelů této sociální sítě, kteří se přidali s podobnými zkušenostmi. V reakci na toto objasnila Lisa Lewis, klinická lékařka z Fort Worth v Texasu, jak se věci mají.

Kovová pachuť souvisí s rozpadem červených krvinek, jež následně uvolňují nepatrné množství železa v plicích. Což se děje i tehdy, pokud člověk cvičí a těžce dýchá. Pakliže se vám něco takového stane, vždy se zastavte a preventivně zkontrolujte, zda v ústech fyzicky krev není. Jistota je jistota.

Covid-19

Ztráta chuti byla jedním z prvních široce hlášených příznaků nemoci covid-19, ovšem někteří jedinci, kteří nemoc prodělali, si taktéž stěžovali na kovovou pachuť v ústech. Přesný důvod, proč k tomu dochází, není uveden, ovšem spekuluje se, že viníkem je bakteriální infekce.

Léky a doplňky stravy

Pokud máte pocit, že se vaše ústa plní krví, je pravděpodobné, že za to může lék nebo doplněk stravy, který jste nedávno začali užívat. Mezi tyto „rizikové“ medikamenty patří antibiotika, antidepresiva, léky na krevní tlak a cukrovku. Sporné jsou ovšem i multivitaminy, zejména ty se železem.

Chemoterapie

Chemoterapie může poškodit buňky v ústech a způsobit tak kovovou chuť. Proto se udává, že je tento stav běžný u lidí s rakovinou.

Alergie

Alergie spouští rýmu a svědění očí, ale to není vše. Právě ona je častým důvodem změn chuti k jídlu a nezřídka stojí právě za kovovou chutí v ústech, stejně jako léky, které se proti ní podávají (antihistaminika).

Krvavá pachuť z těhotenství

Jen málo věcí může způsobit velké změny v psychickém i fyzickém stavu jako těhotenství. Gravidita má vliv na vše od používání toalety po chuť k jídlu. A ta se může změnit v kovovou, což mají na svědomí hormonální výkyvy.

Špatná dentální hygiena

Zubní lékaři doporučují, aby si lidé čistili zuby dvakrát denně po dobu dvou minut – zubním kartáčkem s měkkými štětinami. Udržování dobré ústní hygieny je nanejvýš důležité, protože její zanedbání může vést k zápachu z úst, a dokonce i pachuti krve v ústech.

Zdroje: www.academic.oup.com/chemse/article/29/1/25/275435?login=false - celý článek






Celkem 0 komentářů

Reklama

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat