Funkční potraviny do každé kuchyně

05.03.2023 | Zdraví

Termín „funkční potravina“ si získal obrovskou popularitu v komunitě zdraví a wellness. Ale o co vůbec jde?

Za funkční potravinu se označuje potravina s vysokou nutriční hodnotou a kladným vlivem na fyzické i duševní zdraví. Pořád nevíte, co si pod tím představit? Mrkněte se k sobě do spíže nebo do lednice.

Olivový olej

Extra panenský olivový olej, to je terno! Tenhle poklad ve vysoké kvalitě je zdrojem nenasycených mastných kyselin, vitaminů A, D, E, K a vlákniny. Olivový olej patří mezi antioxidanty a zlepšuje hladinu cholesterolu. Studie navíc ukazují, že konzumace „vlákniny bohaté na antioxidanty“, které je dosaženo kombinací vlákniny a antioxidantů, jako jsou biofenoly, by mohla snížit výskyt kardiovaskulárních onemocnění (1). Olivový olej vždy kupujte v tmavém skle, jež ho chrání před světlem!

Celá zrna

Obiloviny, kupříkladu oves, ječmen, pohanka a hnědá rýže, obsahují flavonoidy, saponiny, lignany, rezistentní škrob, vitaminy skupiny B, vitamin E, selen, mangan, vlákninu a bílkoviny. Celozrnné výrobky obecně prospívají různým orgánům, včetně srdce. Ve skutečnosti vyšší příjem celých zrn je spojen s nižším rizikem závažných chronických onemocnění, jako je diabetes 2. typu a kardiovaskulární onemocnění (2).

Fermentované mléčné výrobky

Lahodná miska ovocného jogurtu nebo sklenice vychlazeného mléka nabízí bioaktivní peptidy, probiotika, vápník a bílkoviny, které pomáhají podporovat střevní, imunitní, kardiovaskulární a metabolické zdraví (3). Ovšem nelze nezmínit, že mléčné potraviny se liší svou strukturou a obsahem živin, což má za následek různé biologické reakce a související zdravotní výsledky.

Vlašské ořechy

Vlašské ořechy jsou bohaté na ellagitany, fenolové kyseliny, omega-3 mastné kyseliny, fytosteroly, melatonin, vitamin E, měď, mangan a hořčík, jež podporují kardiovaskulární a mozkové zdraví (4), ale jsou také prospěšné pro celkovou kondici organismu.

Losos a další tučné ryby

Ryby jako sardinky, makrela, treska a losos jsou bohaté na omega-3 mastné kyseliny, které pečují o zdraví očí, mozku a kardiovaskulárního systému. Odborníci jejich konzumaci doporučují aspoň dvakrát týdně (5). Jak nyní víte, funkční potraviny mohou mít nespočet zdravotních výhod. Tyto přírodní, celistvé a obohacené dobroty pomáhají překonat nutriční mezery. Které z těchto výše jmenovaných jsou vašemu srdci ze všeho nejblíž?

Zdroje: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7023406/, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4429593/, (3) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7601440/, (4) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7071526/, (5) www.thelancet.com/journals/eclinm/article/PIIS2589-5370(21)00277-7/fulltext






Celkem 1 komentářů

Reklama

Tip na oběd

Více tipů

Boloňská omáčka

(2 hlasů)

Pelmeně

(1 hlasů)

Lasagne

(1 hlasů)

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat