Výhody pravidelného otužování

21.02.2023 | Zdraví

Otužování se poslední dobou začíná objevovat všude kolem nás. Kdekdo se dnes pravidelně otužuje a čerpá z benefitů, které tato činnost nabízí. Jiným osobám zase při pomyšlení na studenou vodu naskakuje husí kůže, a to oprávněně. 

Jak ale správně začít a na co si dát nejen v začátku pozor?

Výhody otužování

Otužování má velkou spoustu benefitů. Jedním z nich je podpora regenerace svalů po tréninku. Studené koupele snižují bolest namáhaných partií po tréninku a urychlují jejich celkovou regeneraci. Nicméně pokud se snažíte nabrat svaly, je lepší otužování po cvičení spíše vynechat, protože studená voda má vliv na množství svalových přírůstků. Pokud se naopak snažíte zhubnout, otužování může být právě pro vás. Prostřednictvím vlivu studené vody dochází ke zvýšení klidového energetického výdaje, tudíž se lépe pálí kalorie i v klidovém režimu. (1)

Určitě už jste slyšeli o vlivu otužování na lidskou imunitu. Při pravidelném otužování si tělo rychleji zvykne na změny teplot a bude připraveno na chladné dny a ani trocha deště mu neublíží. Pokud byste to ale s otužováním přeháněli, mohlo by docházet i k opačnému efektu a mohlo by se dostavit například nachlazení. Navíc se po otužování budete pravděpodobně cítit, jako že jste pro sebe něco udělali a vydrželi krátkodobé nepohodlí kvůli vašemu zdraví. Není nic lepšího, než se překonat a po otužování vylézt ze studené vody. Otužování může mít tedy vliv i na náladu a psychiku člověka (2). 

Jak začít

Ze začátku je lepší nic neuspěchat a začít postupně po malých krůčcích. Pravděpodobně by vás to rychle odradilo a už by se vám do otužování nikdy nechtělo. Mimo to si, při příliš rychlém postupu, koledujete o nachlazení nebo i o něco horšího. Je tedy lepší se pro začátek na první otužování připravit, a to například trochu studenější sprchou než obvykle. Neuškodí vyzkoušet otužování s někým blízkým, který vás podpoří, a budete společně sdílet úspěchy (3).

Na co si dát pozor

Nejlepší tedy bude začít velmi pomalu a postupně. Pouštět se hned zpočátku do polozamrzlé řeky nebude ten nejlepší nápad. Při otužování hrozí i různá zranění, protože se tělo dostává do šoku a může být náchylné k některým prudkým pohybům. Stejně tak pokud se necítíte dobře, je lepší otužování vynechat a znovu se do něho pustit, až vám bude lépe (3).

Zdroj: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8570411/, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8570411/, (3) názor autora






Celkem 0 komentářů

Reklama

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat