Každodenní maličkosti pro velmi zdravé tělo

Co se stane, když místo výtahu začnete schodiště zdolávat po svých? Nebo když na pět minut denně úplně vypnete? Čekat vás mohou zdravotní zázraky!

Zapracovat na svém zdraví může každý. A to doslova! Namítáte, že právě vy žijete dost hektickým životem, tudíž vám na takové věci zkrátka nezbývá čas? Kdo říká, že je kvůli lepší náladě i kondici nutné překopat celý harmonogram? I tyto maličkosti se počítají!

Schodiště místo výtahu

Pravda je taková, že v dnešní době lidé sedí až moc, což je jejich zhoubou. I četné vědecké studie potvrzují, že nadmíra sezení jde ruku v ruce s nadváhou, poruchami metabolismu, nemocemi srdce a cév, rapidním úbytkem svalové hmoty, depresemi a zrychleným procesem stárnutí (1). Co se týká prevence, stačí tak málo! Třeba přestat používat výtah a schody si raději vyšlápnout pěšky. Z autobusu můžete také vystoupit o zastávku dříve. Jezdíte-li autem, nechávejte ho zaparkované na protější straně parkoviště. Při procházce se psem jeho venčení vezměte oklikou a zdolejte delší vzdálenost. Díky těmto malým změnám těch 10 tisíc kroků denně zvládnete jako nic, čímž podpoříte kardiovaskulární zdraví i duševní svěžest.

Chvilka jen pro sebe

Na jógu ani meditační techniky vás možná neužije. Co když ale nebudete dělat nic, přesto z toho vytěžíte maximum? Psychologové se shodují v tom, že když si každý den najdete pouhých pět minut času čistě jen pro sebe, neuvěřitelně tím podpoříte svou psychickou pohodu (3). Má to však podmínku – během tohoto relaxačního nicnedělání byste neměli lustrovat dění na sociálních sítích, sledovat televizi ani přemýšlet o pracovních restech. Zkrátka jen buďte! A to bez rušivých myšlenek a vlivů.

Síla všímavého dýchání

O výhodách dechových cvičení jste asi už něco málo slyšeli. Proč je nezkusit na vlastní plíce? To byste možná nevěřili, jak silný vliv hluboké nádechy a výdechy mají. Ideální jsou čtyři sekundy dovnitř a šest sekund ven ‒ tato frekvence dýchání zvyšuje variabilitu srdeční frekvence a významně snižuje hladinu stresu, který oslabuje imunitní systém. Také krotí úzkost a pozor – dle závěrů jisté studie dokonce prospívá i pokožce (2).

Zdroje: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7700832/, (2) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/16550955/, (3) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6970969/






Celkem 0 komentářů

Reklama

Tip na oběd

Více tipů

Čočka na kyselo

(3 hlasů)

Tacos s lososem

(1 hlasů)

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat