Jablko je skutečně léčivé

Že je jablko zdravé, o tom slýcháme neustále. Ale jak moc vlastně? Vážně nás jeho každodenní konzumace může zachránit před nemocemi i hospitalizací?

Tradiční lidové moudro praví, že kdo jedno jablko denně sní, k tomu doktor nechodí. Do jaké míry se mu ale dá věřit? Není to náhodou jen povídačka, kterou nám již v dětství neustále opakovaly babičky? Kupodivu ne. I vědci totiž připouští, že na tomhle šprochu je pravdy trochu!

Obyčejná potravina s neobyčejnými schopnostmi?

Američtí odborníci financovaní Akademií výživy a dietetiky zkoumali údaje ze 157 náhodných studií, které se týkaly zdravotních přínosů flavan-3-olů. To jsou bioaktivní sloučeniny, jež se už delší dobu spojují s prevencí kardiovaskulárních chorob, neboť normalizují krevní tlak, regulují škodlivý cholesterol a optimalizují úroveň krevního cukru, přičemž zabraňují poškození nervů. Kromě účinků těchto látek byla pozornost samozřejmě zaměřená i na jejich zdroje, a to nejen potravinové (1).

Denní dávka srdeční pohody

Experti, kteří se flavan-3-oly začali intenzivně zabývat, došli k názoru, že pro snížení rizika srdečních onemocnění je třeba zkonzumovat alespoň 400 miligramů. Na trhu jsou dostupné doplňky stravy, nabízí se ale otázka ‒ může vám v tomhle pomoci i to zmíněné jablko? Ano, i když jen částečně. Jeden větší kousek totiž obsahuje flavan-3-olů přibližně 30 miligramů. Abyste se do uvedené denní optimální dávky „vešli“, měli byste si k němu dát zelený čaj a zhruba 50 gramů malin nebo borůvek. Tyto potraviny jsou na uvedené sloučeniny bohaté, proto činnost kardiovaskulárního systému nepopiratelně podporují (2, 3). Pokud jde o jablka, jejich blahodárné působení zasahuje i do jiných sfér.

Prevence rakoviny i dietní zlepšovák

Je prokázáno, že prodlužují pocity sytosti, čímž usnadňují hubnutí. Zároveň omezují pravděpodobnost diabetu i rakoviny, zatímco posilují imunitu a ulevují od symptomů astmatu. Nelze opomenout ani to, že chrání mozek před poškozením způsobeným oxidačním stresem (4, 5). Jak vidno, pověsti o nich skutečně nelžou!

Zdroje: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9776652/, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3652297/, (3) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32805050/, (4) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28186516/, (5) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4488768/






Celkem 2 komentářů

Reklama

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat