Výhody pití zeleného čaje na lačný žaludek

14.02.2023 | Zdraví

Hledáte zdravější alternativu své oblíbené kávy? Obraťte se na zelený čaj. Pokud ho budete pít na lačný žaludek, a to se železnou pravidelností, dočkáte se lepšího zdraví i pomalejšího stárnutí!

Zelený čaj by se určitě měl stát prvním ranním nápojem, se kterým se vaše tělo setká, a to hned z několika důvodu.

Pomáhá při hubnutí

Pořád máte nějaké to kilo navíc? Nedělejte si starosti, hned, jak ráno vstanete, postavte vodu na zelený čaj. Obsahuje polyfenol, který zintenzivňuje oxidaci tuků a rychlost, jakou se jídlo ve vašem těle mění na kalorie. A účinné jsou i katechiny a kofein (1). Rozdílu si přitom všimnete již za pár dní.

Předchází nemocem

Bylo prokázáno, že zelený čaj má příznivé účinky proti řadě nemocí, jako je rakovina, obezita, cukrovka, kardiovaskulární onemocnění a neurodegenerativní onemocnění (2). S pomocí buněčných, zvířecích a lidských experimentů vědci poukázali na to, že zelený čaj a jeho hlavní složka, epigallokatechin gallát (zkratka EGCG), má protizánětlivé účinky. Pokud ráno začnete zeleným čajem, je méně pravděpodobné, že chytíte nějakou nemoc.

Je skvělý pro pleť

Věděli jste, že zelený čaj může také pomoci oddálit vrásky a známky stárnutí? Protizánětlivé a antioxidační vlastnosti zeleného čaje jsou velkým přínosem pro pokožku. Věda navíc potvrdila, že uvedený nápoj prodlužuje průměrnou délku života myší asi o osm týdnů, což podporuje teorii, že působí proti volným radikálům (3).

Bojuje proti depresi

V poslední době nějak nejste ve své kůži? Býváte podráždění, smutní či letargičtí? Zelený čaj povyšte na svůj první ranní nápoj. Obsahuje l-theanin, což je aminokyselina, jež má uklidňující a relaxační účinek a je velmi prospěšná pro osoby trpící depresemi (4). Pijte zelený čaj a buďte šťastní!

Reguluje krevní tlak

Výzkum naznačuje, že pravidelná konzumace zeleného čaje snižuje riziko vysokého krevního tlaku a udržuje jej pod kontrolou (5). Tak do toho, vyberte si pro sebe tu nejlepší odrůdu!

Krotí cholesterol

Nejlepší způsob, jak se zbavit špatného cholesterolu, je pít zelený čaj – každé ráno. Prvky obsažené v zeleném čaji snižují špatný cholesterol a také zlepšují poměr dobrého a špatného cholesterolu v těle (6). Takže, do dna, vážení…

Zdroje: (1) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19597519/, (2) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27634207/, (3) www.www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3561737/, (4) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6836118/, (5) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4150247/, (6) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/21715508/






Celkem 0 komentářů

Reklama

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat