Důvody vzniku bílých skvrn na nehtech

Myslíte si, že se o své nehty dobře staráte. Přesto je „zdobí“ podivné bílé skvrny, kvůli kterým nevypadají hezky ani zdravě. Co jen se mohlo pokazit? Možná jde o genetické dědictví vašich předků, možná je to varování, které nelze brát na lehkou váhu.

Bílé skvrnky na nehtech neboli leukonychie (1) patří mezi běžné kosmetické trable. Také jste slyšeli, že se tvoří kvůli zoufalému nedostatku vápníku? No ano, říká se to. Ale není to tak úplně pravda. Jaké jsou tedy příčiny?

Poškození, za které si můžete sami?

Zmíněné bílé nepřístojnosti bývají popisované jako keratinové usazeniny. Ačkoli se z nich poměrně často osočují nutriční deficity, mohou za ně jen velmi zřídka. Tato světlá nevítaná ozdoba totiž zpravidla bývá známkou poškození. Čeho? Přece nehtového lůžka, a to vlivem suchosti i nějakého vnějšího traumatu. Na leukonychii trpí zejména lidé se zlozvykem kousání nehtů i ženy, které pravidelně podstupují gelovou či akrylovou manikúru. Viníkem však může být i dědičnost a alergická reakce (1). Ovšem nelze opomenout ani infekci. A s tou vážně není žádná legrace!

Nástroje se nepůjčují

Za tyto skvrny nese vinu i plísňová infekce nehtů, která je nakažlivá a snadno přenosná. V zásadě úplně stačí, když použijete kontaminované nůžky či pilník někoho, kdo má s plísní co do činění. Nejsou-li tyto nástroje sterilní a důkladně vydezinfikované, infekce se rozšíří rychlostí blesku (2). Jenže co když na manikúru do salonu nechodíte, nehty si nikdy nekoušete, nikdo z rodiny leukonychii nemá, a vy přesto s bílými skvrnami bojujete? Existuje ještě jedno vysvětlení. A zřejmě vás moc nepotěší…

Pozor, srdce volá o pomoc!

Dle závěrů studie (3) zveřejněné v odborném magazínu American Journal of Clinical Dermatology se může jednat o varovný signál zdravotních komplikací, jako je například srdeční choroba, zhoršená činnost ledvin nebo rýsující se zápal plic. Pokud máte podezření, že by pomyslný vítr mohl vanout právě odtud, neprodleně kontaktujte svého lékaře, který vám navrhne individuální léčebný plán.

Zdroje: (1) www.en.wikipedia.org/wiki/Leukonychia, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK441853/, (3) www.link.springer.com/article/10.1007/s40257-022-00671-6?error=cookies_not_supported&code=92b83833-166f-4b22-bda4-eb14a65fc6e3&_x_tr_sl=en&_x_tr_tl=cs&_x_tr_hl=cs&_x_tr_pto=sc, 






Celkem 0 komentářů

Reklama

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat