Červeným očím lze lehce předcházet

20.02.2023 | Zdraví

„Červené oči“ je obecný termín, který se používá k popisu rudých, podrážděných a krví podlitých očí. Pakliže se s tímto stavem právě teď potýkáte, přestaňte kouřit a dejte si pozor i na kontaktní čočky!

K zarudnutí očí dochází, když se drobné krevní cévy pod povrchem oka zvětší nebo se zanítí. Obvykle je to reakce na něco, co oko dráždí. Tento stav může postihnout jedno nebo obě oči, a to v důsledku alergie či poranění oka (1).

Mnoho případů červených očí je relativně neškodných a obvykle se zlepší pomocí domácích nebo volně prodejných léků. Pokud však červené oko pobolívá, je citlivé na světlo, objevil se otok a vidění je rozmazané, okamžitě navštivte svého očního lékaře. Oftalmologa kontaktujte i v případě, pokud oči zůstanou zarudlé déle než jeden týden (1).

Další možné příčiny

Červené oči nezpůsobují jen alergie, ale i nošení kontaktních čoček či příliš dlouhé zírání do monitoru počítače. K dalším příčinám pak patří blefaritida (zanícené víčko), konjunktivitida (růžové oko), suché oko a glaukom (1).

Pomohou obklady i lehké masáže

V první řadě se vyhněte kouření. Tabákový kouř je pro oči toxickou a dráždivou látkou. Rozhodně nepoužívejte bělící oční kapky, které slibují bílé oční bělmo. Obsahují totiž vazokonstriktory a chemikálie, jež sice zmenšují krevní cévy na povrchu oka, aby se snížilo zarudnutí, nicméně tento stav je pouze dočasný. Místo toho odpočívejte, preferujte chladivé obklady na zavřené oči, lehkou masáž očních víček a volně prodejné oční kapky (2).

Léčba specifických stavů

Červené oči v důsledku alergie: Kromě vyhýbání se alergenu (pokud je znám) se léčba obvykle skládá z volně prodejných očních kapek. Dekongestivní oční kapky s antihistaminikem zmírňují svědění (2).

Blefaritida: Léčba obvykle zahrnuje udržování čistých očních víček. Namočení žínky teplou vodou, vyždímání přebytečné vody a její přidržení na zavřeném víčku (víčkách) na několik sekund poskytuje úlevu (2).

Bakteriální nebo virové růžové oko: Přiložte na zavřené oko teplou vlhkou žínku. To také uvolní zaschlý hlen, pokud se řasy nebo oční víčka slepí. Aplikujte volně prodejné zvlhčující oční kapky (umělé slzy) (2).

Jak lze zabránit červeným očím?

Netřete si oči. Nečistoty a bakterie na rukou a prstech mohou způsobit ještě větší zarudnutí a podráždění. Udržujte kontaktní čočky čisté a nenoste je déle, než je doporučeno. Správně a důsledně odličujte make-up okolo očí a při dlouhodobém sledování obrazovky počítače dělejte pravidelné přestávky (3).

Zdroje: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5443986/, (2) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/20082509/, (3) názor autora






Celkem 0 komentářů

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Vláčný mazanec

(30 hlasů)

Snídaňové muffiny

(12 hlasů)

Houby se sazeným vejcem

(22 hlasů)

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat