Kocovinu se sportem vypotit nesnažte

Můžete kocovinu vypotit v posilovně? Tenhle nápad raději zavrhněte. Fyzická aktivita totiž jen zesílí bolesti hlavy i nevolnost a ještě oddálí vystřízlivění. Více pomůže klidový režim a konzumace kvalitních tuků!

Když se bujarý večírek a konzumace alkoholu trochu vymkne z rukou, bývá ráno opravdu náročné. Lidově přezdívaná kocovina se projevuje všelijak. Způsobuje celkovou nevolnost, bolesti hlavy, zvracení, třes rukou, nechutenství, průjem i zvýšenou citlivost na světlo i zvuky. A že tyto nepříjemnosti postihují všechny stejně? Není to tak docela pravda, protože v intenzitě kocoviny hraje roli množství vypitých alkoholických nápojů, věk, tělesná hmotnost, užívání léků i rodinná náchylnost k migrénám. Každý ji tedy prožívá jinak. A každý má svůj osvědčený léčebný postup (1).

Polévka, vejce i česnek jako protijed

Někdo přísahá na dlouhý spánek a silný kuřecí vývar, jiný preferuje třeba česnek, bylinné čaje, syrové vejce, vodu s citronem, studený obklad nebo horkou koupel. Najdou se ale i tací, kteří se místo polehávání v posteli kocovinu snaží vypotit sportem (2). To ale vůbec není dobrý nápad! Proč od toho odborníci odrazují?

Horší průběh opravdu nechcete

Ano, cvičení má nespočet výhod, mezi které patří i zesílená produkce endorfinů, které zlepšují náladu a navozují optimistický stav mysli. Tohle se ve zmíněném neblahém stavu může hodit, ale přesto se jakákoli fyzická aktivita vůbec nedoporučuje (3). Stávají bolesti hlavy, jež jsou způsobeny alkoholovou dehydratací, může namáhavá činnost a s ní spojené pocení spíše zhoršit. Silnější bolehlav ale není to jediné, co sport jako takový může přinést. Protože nevyhnutelně zvyšuje krevní oběh i srdeční frekvenci, ve své podstatě zvyšuje i množství alkoholu, jež koluje v krevním řečišti. To jen zbytečně oddaluje střízlivost a tedy i úlevné zmírnění symptomů kocoviny. Právě proto je lepší klidový režim, při kterém se klade důraz na konzumaci kvalitních tuků, které se nacházejí třeba v avokádu či rybím a olivovém oleji, neboť játrům metlu lidstva pomáhají metabolizovat (1).

Zdroj: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6761819/, (2) názor autora, (3) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7019771/






Celkem 0 komentářů

Reklama

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat