Konzumace datlí je užitečná od hlavy až k patě

10.01.2023 | Zdraví

Mají tmavě hnědou slupku, měkkou dužinu a vynikají jedinečnou sladkostí. Datle prý pocházejí z Iráku, rostou v tropických oblastech, jako je severní Afrika, Jižní Afrika a Střední východ a jsou jedním z nejstarších pěstovaných plodů. Jaký mají vliv na mužský organismus? Hodí se nejen pro sexuální život.

Datlovník (botanicky známý jako Phoenix dactylifera) je ovoce z druhu datlových palem z čeledi palmovitých. Datle obsahují spoustu živin potřebných pro tělo, kupříkladu sacharidy, bílkoviny, vlákninu a prospěšné živiny, jako je draslík, hořčík, měď, mangan, železo a vitamin B6 (kyselina listová). Mají vysoký obsah antioxidantů a jsou skvělým zdrojem vitaminu B (B1, B2, B3, B9), vitaminu A, vitaminu D, vitaminu K, sodíku, vápníku a zinku (6). Proč by je muži měli preferovat?

Pomáhají snižovat riziko vzniku rakoviny

Asi 80 % mužů, kteří dosáhnou věku 80 let, má rakovinné buňky v prostatě. Antioxidační přínos datlí však pomáhá zabránit růstu a množení těchto rakovinných buněk. Studie (1) z roku 2022 s použitím dat provedla testy na buňkách prostaty a výsledky naznačily, že datle mají potenciální terapeutické vlastnosti pro rakovinu prostaty a prokázaly silné inhibiční známky na rakovinné buňce. Navíc ve srovnání s podobným ovocem, jako jsou fíky a sušené švestky, se zdá, že datle mají nejvyšší obsah antioxidantů, fenolických sloučenin a karotenoidů, které pomáhají snižovat riziko rakoviny a dalších onemocnění.

Jsou užitečné při diabetu

Diabetes u mužů způsobuje více zmatků než u žen. U pánů může vést k erektilní dysfunkci a problémům s ejakulací, navíc se spojuje s poškozením autonomního nervového systému. Naštěstí datle obsahují vitaminy a živiny, jež mohou pomoci cukrovku zvládat. Při střídmé konzumaci totiž podporují tvorbu inzulínu (2). Datle mají nízkou glykemickou hladinu, což znamená, že je méně pravděpodobné, že zvýší hladinu cukru v krvi, takže jsou bezpečnou volbou pro lidi s cukrovkou.

Podporují zdraví kostí

Osteoporóza je běžné onemocnění, které oslabuje kostru a způsobuje lámání kostí. Tento stav představuje významnou hrozbu pro miliony mužů po celém světě. Konzumace datlí však může hrát roli v podpoře zdraví kostí, a to díky některým minerálům, jako je fosfor, draslík, vápník a hořčík (5).

Preventivě působí proti žaludečním vředům

Mezi 30. až 50. rokem života se vředy vyskytují více u mužů než u žen. Studie (3) ukázaly, že datle obsahují nezbytné živiny potřebné k prevenci a léčbě žaludečních vředů.

Zlepšují sexuální zdraví u mužů

Několik vědeckých prací odhalilo, že datle mohou pomoci zlepšit sexuální zdraví u mužů (4). Obsahují vysoké hladiny estradiolu a flavonoidů, jež podporují pohyblivost spermií a zvyšují jejich počet. Někteří muži věří, že datle jsou i účinným afrodiziakem.

Zdroje: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9650284/, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7693939/, (3) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/15814265/, (4) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8979683/, (5) www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK441901/, (6) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6394164/






Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat