Vybavení posilovny je poseté bakteriemi

Posilovna je semeništěm choroboplodných zárodků. Na jedné čince je 362krát více bakterií než jich má záchodové prkénko. Moc dobře si ale nestojí ani rotoped nebo běžecký pás.

První měsíce roku se jako tradičně nesou ve znamení vysoké návštěvnosti posiloven. I vy jste si v rámci novoročního předsevzetí slíbili, že do fitcentra zavítáte alespoň dvakrát týdně, abyste řádně zapracovali na tělesných křivkách? Pokud jde o tamní hygienické standardy, čeká vás teď hodně nepříjemné překvapení. Nemáte ani tušení, co všechno tam s vámi cvičí!

Šokující bakteriální zatížení

Nedávná studie (1) uskutečněná americkou mikrobiologickou laboratoří EmLab P&K ve spolupráci s internetovým serverem Filtrated, který hodnotí fitness vybavení, přinesla hodně znepokojivá fakta. V rámci tohoto výzkumu odborníci posbírali vzorky bakterií z 27 různých kusů vybavení, a to z několika posiloven, které byly součástí velkých řetězců. Jednalo se zejména o běžecké pásy, rotopedy, činky a posilovací lavice. O čistotě těchto povrchů si nikdo nedělal valné iluze, ovšem co přinesla laboratorní analýza, to otřáslo i těmi nejotrlejšími.

Libo infekci, nebo stafylokoka?

Experti objevili (+) bakteriální kolonie na veškerém testovacím zařízením, což se tak nějak čekalo, protože vzorky pocházely z veřejných a volně přístupných míst. Nečekalo se ale to, že jich bude tolik. Na každém zkoumaném zařízení totiž nalezli celý jeden milion choroboplodných bakteriálních zárodků na jeden čtverečný palec. Mezi nimi stafylokoky, bakterie způsobující infekce a papilomaviry (HPV). Kde byla situace jednoznačně nejhorší?

Sport s nevítanou společností

Nejhůře dopadly běžecké pásy. Na těch bylo nalezeno v průměru 74krát více bakterií než kolik jich mají veřejné toalety. Hodně podobné to bylo i v případě rotopedů. Na těchto cvičebních strojích vědci objevili čtyřicetinásobné množství choroboplodných zárodků, než jich má běžný podnos v bufetu rychlého občerstvení. Typická činka zase měla ve srovnání se záchodovým prkénkem 362krát více bakterií (1). Jak se proti tomuhle chránit? Odborníci doporučují (2) dezinfikovat stroje před i po použití, nedotýkat se v posilovně obličeje, vyhýbat se chůzi naboso a po každém tréninku důkladnou očistu.  

Zdroje: (1) www.fitrated.com/resources/examining-gym-cleanliness/?_x_tr_sl=en&_x_tr_tl=cs&_x_tr_hl=cs&_x_tr_pto=sc, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8137265/






Celkem 0 komentářů

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Sýrová roláda

(1 hlasů)

Boloňská omáčka

(2 hlasů)

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat