Deset minut chůze může snížit váš biologický věk o 16 let

Pouhých 10 minut svižné chůze stačí k zastavení odumírání vašeho těla. Ale co to vlastně znamená? 

Žijeme ve věku Biohack Bro, kdy potomci ze Silicon Valley raději investovali své miliardy na prodloužení svých vlastních životů, než na zlepšení širší komunity. Ve snaze zvrátit biologický věk lidé podstupují extrémní půsty, brutální cvičení a šíleně nudné diety. Ale je tu jeden zvyk, který prokazatelně snižuje biologický věk: chůze (1). Ano, ta skromná činnost, kterou děláme od chvíle, kdy jsme byli poprvé schopni stát nás ve skutečnosti může ochránit před stářím.

Jak se liší biologický věk od chronologického věku

Chronologický věk je počet let, kdy žijete (např. narodil jsem se v roce 1989, je mi tedy 33). Biologický věk na druhé straně odkazuje na to, jak staré jsou vaše buňky a tkáně na základě různých fyziologických znaků. Odborníci se domnívají, že biologický věk může být přesnějším ukazatelem pro předpovídání nástupu onemocnění a úmrtí. Pokud žijete zdravým a aktivním životním stylem, můžete mít mnohem nižší biologický věk než někdo mnohem mladší než vy (3).  

Na váš biologický věk může mít vliv několik věcí – buď jej urychlíte, takže budete pravděpodobně méně zdraví, než byste ve svém chronologickém věku „měli“ být, nebo ochráníte své tělo před zubem času.

Jak chůze snižuje biologický věk

S ohledem na to by vás možná nemělo překvapit zjištění, že chůze může posilovat naše buňky a tkáně. Chůze je přece cvičení. Ale opravdu zajímavé je, jak rychle a dramaticky může chůze snížit náš biologický věk.  Pouhých deset minut rychlé chůze denně ovlivňuje delší telomery (části vašich chromozomů spojená se stárnutím). To pozitivně působilo na biologický věk, který se v době, kdy lidé dosáhli středního věku, jevil o monstrózních 16 let mladší (1). 

To znamená, že svižná procházka, kterou absolvujete každé ráno na nádraží, protože nikdy neodcházíte dostatečně brzy, abyste pohodlně stihli vlak, přináší obrovské množství užitku. Nemusíte běhat ani chodit příliš daleko, abyste získali obrovské výhody pro celé tělo – stačí funkčně rychlá chůze z bodu A do bodu B (2).

Rychlost je důležitá pro posílení zdraví

U pomalých chodců je dvakrát vyšší pravděpodobnost úmrtí na kardiovaskulární chorobu než u lidí, kteří se považují za „svižné“ chodce. Souvislost mezi tempem chůze a zdravím srdce je velmi důležitá (4).

Zdroj: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6064756/, (2) názor autora, (3) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6202956/, (4) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7337282/






Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Srdíčkový koláč

(30 hlasů)

Vaječná frittata se slaninou

(19 hlasů)

Tousty k snídani

(41 hlasů)

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat