Potravinové zdroje nadupané prospěšnými antioxidanty

Vitamin A, C nebo E. Dále pak kvercetin a resverstrol. Tohle všechno jsou zázračné antioxidanty, které vaše tělo nezbytně potřebuje. Pomůžete mu v tom?

Zdraví někdy mohou vylepšit i úplné maličkosti. Jednou z nich je třeba zvýšený příjem antioxidantů, které jsou běžně dostupné. A čekají jen na to, až jim dáte prostor a budou vám moci dobře posloužit!

Co jste vlastně zač, přátelé?

Antioxidant (1) je přirozeně se vyskytující sloučenina obsažená ve vitaminech a minerálech, která bojuje proti volným radikálům. A že je to třeba, o tom žádná. Volné radikály narušují strukturu DNA buněk, přičemž způsobují celou řadu onemocnění, škodí pleti a urychlují stárnutí celého organismu. Vyhnout se jim nelze, ani kdybychom sebevíc chtěli. Zkrátka to není možné, protože se nacházejí ve vzduchu, vodě, konzumovaných potravinách, používaných čisticích prostředcích i kosmetických přípravcích. Toxiny jako takové vznikají i přímo v našem těle, a to třeba při trávení. Produkují je také bakterie a některé orgány, které nefungují správně. A právě proto se na antioxidanty klade tak silný zdravotní důraz. Víte, kde je hledat?

Zdroje všude, kam se podíváš

Pojďme si na jejich potravinové štědré dárce trochu posvítit! Prvním antioxidačním silákem je beta-karoten, který se v těle samovolně mění na vitamin A. Naleznete ho kupříkladu v mrkvi, brokolici a kapustě. Unikat by vám neměl ani vitamin E, který působí proti oxidačnímu stresu a chrání buňky před poškozením, zatímco posiluje imunitní systém. Čerpat se dá z rostlinných olejů, mandlí a avokáda. Molekuly volných radikálů neutralizuje i vitamin C. Jeho bohatým zprostředkovatelem je překvapivě kakao, ale v hojném množství ho kromě citrusových plodů nabízí i kiwi (2). Čím dalším si můžete zpestřit stravu?

Dávka zdraví, která vám udělá dobře

Vaše pozornost by se měla zaměřit i na hroznové víno, které poskytuje resveratrol. Ten přispívá i k regulaci cholesterolu a prevenci srdečních chorob, přičemž zlepšuje kvalitu pokožky a ustaluje hladinu krevního cukru. S normalizací tlaku pomůže zase kvercetin, jenž podporuje fyzickou výkonnost a tlumí záněty. Jeho poskytovatelem je červená cibule, nic však nezkazíte ani rajčaty, borůvkami, luštěninami a jablky (2).

Zdroje: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK541064/, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3249911/






Celkem 1 komentářů

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Vanilkové vafle

(40 hlasů)

Mrkvové rohlíčky

(23 hlasů)

Krevetová omeleta

(20 hlasů)

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat