Antikoncepce má negativní vliv na budování svalů

08.12.2022 | Zdraví

Antikoncepční pilulka je příběhem sexuálního osvobození a má obrovský význam pro emancipaci žen. O jejích negativních účincích se odborníci neustále přou. Naneštěstí k obvyklému výčtu rizik přibyl ještě další. A z něj rozhodně nemají radost ženy, které tvrdě dřou na svých postavách!

Ženy hormonální antikoncepční pilulky užívají z různých důvodů, včetně prevence otěhotnění, kontroly akné a regulace menstruačního cyklu. Stejně jako u ostatních léků platí, že i antikoncepční pilulky mohou mít vedlejší účinky. Mezi ty se řadí špinění nebo krvácení mezi menstruacemi (to je častější u pilulek obsahujících pouze progestin), bolavá prsa, nevolnost nebo bolesti hlavy. Tyto negativní dopady obvykle po dvou až třech měsících užívání zmizí, což se ovšem nedá říct o dalším problému, který se s hormonální antikoncepcí taktéž pojí (1). Ve střehu by měly být hlavně ženy, které usilují o vybudování silné základny svalové hmoty!

Ve zdravém těle zdravý duch

Budování svalů má mnoho výhod, včetně lepší funkce imunitního systému a rychlejšího metabolismu. Svaly zároveň představují sílu, výkon a energii. Všechno tohle se dá využít nejen při sportech, ale i při běžných domácích pracích, nakupování nebo dobíhání autobusu. Je tedy velká škoda o ně přijít! V roce 2009 však představili vědci z Texaské univerzity A&M výsledky studie (2), která měla zjistit, zda perorální antikoncepce negativně ovlivňuje schopnost ženy budovat svalovou hmotu.

V této studii (2) dokončilo 73 žen ve věku 18 až 34 let 10 týdnů tréninku s odporem. Přibližně polovina žen, které se zúčastnily, užívala v době studie antikoncepční pilulky. Výzkumníci došli k závěru, že skupina, jež pilulku užívala, vyvinula o 40 procent méně svalové hmoty než ta, která pilulku nebrala. Cvičební fyziolog Chang Woock Lee, jeden z výzkumníků zapojených do studie, připisuje rozdíl ve schopnosti budovat svaly právě užívání perorální antikoncepce.

Progestiny jako problém

Lee naznačuje (2), že hormonální změny, ke kterým dochází v důsledku užívání pilulky, jsou zodpovědné za omezení schopnosti budování svalů. Poukazuje na to, že před a po testech měly ženy užívající perorální antikoncepci dramaticky nižší hladiny anabolických hormonů v krvi, které přispívají k rozvoji svalů, v porovnání s těmi, jež pilulku neužívaly.

Vědci zároveň poznamenali (2), že antikoncepční pilulky obsahující středně nebo vysoce androgenní progestiny byly pro budování svalů problematičtější než pilulky obsahující progestiny s nízkou androgenitou. Proto pokud trpíte frustrací ze špatných výsledků svého fyzického snažení, zeptejte se svého gynekologa na změnu perorální hormonální antikoncepce.

Zdroje: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK536949/, (2) www.journals.lww.com/nsca-jscr/Abstract/2022/11000/Oral_Contraceptive_Use_Impairs_Muscle_Gains_in.12.aspx






Celkem 1 komentářů

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Brusinková čokoláda

(24 hlasů)

Frittata s hráškem

(21 hlasů)

Vaječná frittata se slaninou

(19 hlasů)

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat