Potraviny zmírňující následky znečištěného ovzduší

Co naplat. Vzduch, který dýcháme, není čistý ani trochu, což zvyšuje riziko zdravotních komplikací. A právě proto je třeba jíst více košťálové zeleniny, lněných semínek a kurkumy, protože tyto potraviny detoxikují tělo a snižují škodlivé účinky znečištěného ovzduší.

Znečišťování ovzduší je problém, který se týká nás všech. Spalování fosilních paliv při výrobě elektřiny, v dopravě i domácnostech. Dále pak průmyslové procesy, zemědělství a zpracovávání odpadu. Tohle jsou největší zdroje znečištění, kterým se zkrátka nejde vyhnout. A následky mohou být zdrcující!

Zemřeme o něco dřív?

Škodlivé a karcinogenní látky, které chtě nechtě musíme dýchat, nejenže mohou podporovat vznik rakoviny, také negativně působí na činnost plic a způsobují choroby dýchacích cest. Nemalý vliv mají i na ucpávání tepen a transport kyslíku v těle, s čímž souvisí riziko zánětu žil a infarktu. Jejich inhalace postihuje i ledviny, nervovou soustavu, reprodukční systém a obranyschopnost. Nikoho asi nepřekvapí, že se špatný stav životného prostředí začíná spojovat s větší pravděpodobností předčasného úmrtí, že? A to je skutečně skličující. Můžeme udělat něco, co by jeho následky alespoň trochu zmírnilo? Prý ano, domnívají se odborníci na výživu. Doporučuje se zvýšená konzumace těchto potravin!

Nešetřit s brokolicí a květákem!

Zařaďte do svého jídelníčku košťálovou zeleninu. Má to své zdravé opodstatnění. Přírodní dary v podobě květáku, brokolice, zelí, kapusty nebo kedlubny obsahují sloučeninu zvanou sulforafan, která pomáhá z těla odstraňovat benzen, který je jednou z nejvíce znečišťujících látek ve vzduchu. Tato zelenina je bohatá i na vitamin C a beta-karoten, proto posiluje imunitu a zabraňuje poškození způsobené toxiny.

I lněná semínka jsou na vaší straně

Lněná semínka jsou takovým malým zázrakem. Nebo spíše velkým? Mají vysoký podíl všeho, co je pro organismus prospěšné. Jejich nutriční profil pak prokazatelně tlumí alergické reakce u pacientů s astmatem, proto se předpokládá, že nějakým způsobem snižuje i škodlivé účinky smogu. Dejte si každý den tak dvě polévkové lžíce a nezapomeňte je zapít dostačujícím množstvím vody.

Potenciál kurkumy nelze popřít

V boji proti znečištěnému ovzduší může pomoci i kurkuma neboli indický šafrán. Toto tradiční koření orientální kuchyně zastavuje záněty a zabraňuje infekcím v plicích. I tento žlutý prášek, který můžete přidávat do jídel, mléka i vody, je tedy vaším spojencem!

Zdroj: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4690091/ - celý článek






Celkem 0 komentářů

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Vaječná frittata se slaninou

(19 hlasů)

Brusinková čokoláda

(24 hlasů)

Srdíčkový koláč

(30 hlasů)

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat