Menstruační cyklus a jeho vliv na metabolismus a spalování kalorií

18.11.2022 | Zdraví

Pravidelné měsíční krvácení ovlivňuje spoustu tělesných funkcí, třeba i metabolismus. Věděli jste, že rozhoduje o tom, kolik kalorií spálíte?

Měsíční hormonální cyklus, kterým ženské tělo prochází, aby se připravilo na těhotenství, je známý jako menstruační cyklus. Hladiny hormonů (estrogenu a progesteronu) během něj typicky kolísají, což způsobuje menstruační příznaky, mezi které patří bolesti v podbřišku, bolest hlavy, pocit napětí v prsou, výkyvy nálad, podrážděnost či plačtivost (1).

Menstruační cyklus je komplikovaný a podle zjištění lékařů výrazně ovlivňuje bazální metabolismus, tedy množství energie vydané v klidovém stavu a na provoz životně důležitých orgánů, jako je třeba srdce, nebo plíce či mozek. Menstruace podle všeho způsobuje pokles bazálního metabolismu, který se dostává k nejnižšímu bodu zhruba týden před ovulací a stoupá až do začátku dalšího menstruačního cyklu (1).

Před menstruací se hubne nejlépe

Během krvácení můžete zaznamenat určitou inzulinovou rezistenci – sníženou schopnost reakce tkání na inzulin. Zvýšení progesteronu také zvyšuje chuť k jídlu a podporuje touhu po nezdravých potravinách. Mnoho studií ukázalo, že příjem a výdej energie je u některých žen vyšší během luteální fáze (období po ovulaci, které charakterizují projevy PMS) než během folikulární fáze – před ovulací (2).

Tyto studie (2) zjistily, že příjem energie (co jíte) se zvyšuje zhruba o 100–500 kalorií za den, zatímco výdej energie (to, co vaše tělo spálí) narůstá asi o 100–300 kalorií za den. Jenže ovulace se vždy nemusí shodovat s každým měsícem (pokud k ní dojde). Proto nalezení solidních a univerzálních dat, jak konkrétně menstruační cyklus ovlivňuje metabolismus, bude trvat roky.

Co jíst, když krvácíte?

V každém případě zatím platí, že klidový metabolismus tvoří až 75 % 24hodinového energetického výdeje (3). Jako takový je nezbytný pro energetickou rovnováhu a regulaci hmotnosti. Spalování kalorií během menstruačního období se může lišit v závislosti na jednotlivci. Obecně se ale před menstruací (zhruba dva týdny před jejím nástupem) kalorie spalují rychleji a efektivněji, v den, kdy naplno udeří, se metabolismus zpomalí a následně se vrací do normálu.

Pokud zrovna procházíte „červeným obdobím“, jezte potraviny bohaté na živiny, jako jsou zdravé tuky a bílkoviny. Také je vhodné konzumovat dostatek zeleniny a ovoce s nízkým glykemickým indexem, a to kvůli stabilizaci hladiny cukru v krvi. Jelikož se během krvácení ztrácí železo a zinek, přijímejte obiloviny a luštěniny (quinou či červenou čočku), sezamová semínka, listovou zeleninu a sušené ovoce (4).

Zdroje: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK500020/, (2) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7357764/, (3) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6893862/, (4) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4700688/

healthifyme.com, wikipedia.org






Celkem 0 komentářů

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Srdíčkový koláč

(30 hlasů)

Vaječná frittata se slaninou

(19 hlasů)

Tousty k snídani

(41 hlasů)

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat