Zrychlete svůj metabolismus ještě před Vánocemi

01.11.2022 | Zdraví

Adventní čas se blíží a s ním i nejkrásnější svátky roku. Že během Vánoc vždycky přiberete? Ihned začněte pracovat na tom, aby byl váš metabolismus výkonnější!

V podstatě se jedná o energetickou výměnu. Metabolismus je proces, při kterém se potraviny mění na stavební kameny bílkovin, lipidů, sacharidů a nukleových kyselin. Do metabolismu spadá i odstranění metabolických odpadů z organismu. Pomalý metabolismus může vést k chronické únavě a pocitu letargie, ale také k přibývání na váze, což se před Vánocemi, svátky, jež charakterizuje obžerství, moc nehodí. Každý potřebuje rychlejší přeměnu toho, co jí a pije, na energii (1). Ale jak toho docílit?

Pravidelně cvičte

Cvičením spalujete kalorie, ale také měníte svoji DNA tak, abyste zrychlili svůj metabolismus. Když stárnete, přirozeně ztrácíte svalovou hmotu, což vede k tomu, že se metabolismus stává o něco línější. I proto je pohybová aktivita tak moc důležitá. Jakékoli aerobní cvičení jako jogging, zumba nebo skákání přes švihadlo bývá nesmírně užitečné. Druh sportu si vyberte podle své aktuální tělesné kondice a preferujte to, aby vás bavil. Jedině tak u něj dlouhodobě vydržíte (2).

Nevynechávejte jídla

Většina lidí si myslí, že konzumace jídla po páté, šesté hodině odpolední je zapovězeno, ale je tomu přesně naopak. Vynechání večeře může způsobit, že vaše tělo začne hladovět, takže si v rámci nouzového režimu uloží kalorie na horší časy – místo, aby je spalovalo. Z tohoto důvodu si dopřejte pět až šest menších jídel denně s odstupem dvou až čtyř hodin, abyste zahnali hlad, udrželi si stabilní hladinu cukru v krvi a pomohli správnému fungování metabolismu. Poslední větší jídlo jezte dvě až tři hodiny před tím, než jdete spát. Pokud jste i pozdě večer aktivní a potřebujete malou svačinku, zakousněte se do sýra (samozřejmě v rozumném množství) či dušené zeleniny. Vhodný je i jogurt (2).

Jezte celá zrna

Celá zrna plná vlákniny, jako je hnědá rýže, ječmen, oves a proso, vás zasytí mnohem víc než jiné potraviny se stejným počtem kalorií. Díky tomu se budete cítit déle sytí. Navíc potraviny s vysokým obsahem vlákniny se trochu obtížně žvýkají, takže ústa pracují tvrději a sama spálí až o 10 procent více kalorií (3).

Dochucujte správným kořením

Koření a bylinky jsou nejlepším způsobem, jak přidat chuť do vašeho jídla, aniž byste přidávali kalorie, cukr, nezdravé potraviny a sodík – čtyři věci, kterým se musíte vyhnout. Mezi zázraky, které povzbuzují metabolismus, patří kurkuma, kajenský pepř, skořice, kmín, zázvor, rozmarýn, kardamom či černý pepř (4).

Pijte zelený čaj

Možná jste o tom také dříve slyšeli. Pití zeleného čaje může zrychlit váš metabolismus o celé čtyři procenta. Zelený čaj potlačuje vstřebávání tuků, podporuje zdravou hladinu glukózy, snižuje celkovou chuť k jídlu a zabraňuje skokům v inzulinu (5).

Zdroje: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK546690/, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5783752/, (3) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5310957/, (4) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/3957721/, (5) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3908530/






Celkem 1 komentářů

Reklama

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat