Nástrahy běžného života ničící záda

Zase vám „loupe“ v kříži? Možná je to následek dlouhého dojíždění do práce. Anebo že by se příčina skrývala v kabelce? Na vině mohou být i vysoké podpatky.

Jedním z nejvíce vysilujících stavů, kterým člověk může trpět, je bolest zad. Někdy trvá jen chvíli, jindy ztěžuje pohyblivost i vykonávání běžných činností celé dny či dokonce týdny. V každém případě jde o velmi obtěžující nešvar, jemuž se, podle všeho, dá se jen stěží vyhnout. Co všechno vám záda doslova ničí?

Čím delší dojíždění, tím větší bolesti

Dojíždíte do zaměstnání několik desítek kilometrů? Pak se nelze divit, že nemáte záda v tom nejlepším stavu. Řada lidí se za volantem hrbí, což zatěžuje hrudní svaly. Nepatříte mezi ně i vy? Předsun hlavy a zakulacení ramen negativně nepůsobí jenom na váš krk, ale i páteř, která se čas od času nepříjemně „ozve“(1). Nástrahy bohužel nečekají jenom ve voze, ale v práci.

Židle jako nepřítel

Ano, není zbytí, protože vaše profese vyžaduje, abyste pár hodin denně seděli na židli. Ale ty následky! Víte, že vám hrozí i naprostá degenerace páteře? Nadměrné a zdlouhavé sezení poškozuje svaly, kosti, šlachy i vazy. Spojuje se navíc i s celou řadou dalších komplikací, jako je zvýšené riziko obezity, rakoviny, srdečních chorob, diabetu a krevních sraženin. Nepodceňujte tedy pravidelné přestávky a protažení, v ideálním případě každých 30 minut (2). Že už se těšíte, až bude „padla“ a půjdete konečně domů? Hrozby bolavých zad se ani tak nezbavíte.

Kabelka jako doplněk, co škodí

Je neuvěřitelné, kolik předmětů a nutných nezbytností ženy nosí v kabelce. A pěkně se pronesou! Jakmile tímto přeplněným módním doplňkem zatížíte jedno rameno, vyvine to na záda, obzvláště jejich spodní část, obrovský tlak (3). A není těžké uhodnout, k čemu to vede, že? A vůbec – co máte právě teď na nohou?

Podpatky? Postrach pohybového aparátu!

Vysoké podpatky jsou sexy. Přidávají nejen centimetry navíc, ale i sebevědomí. Bohužel od nich lékaři dost odrazují. Mezi jejich negativní účinky patří kromě bolestí chodidel i bolest v kříži, což potvrzuje úsloví, že pro krásu se musí trpět (4). Vážně to chcete riskovat?

Zdroj: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK538173/, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4519030/, (3) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30854609/, (4) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4735171/  






Reklama

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat