Fitness rutina chrání před smrtí

12.10.2022 | Zdraví

Statistiky praví, že naděje dožití je 74,1 roku pro muže a 80,5 roku pro ženy. Ten, kdo si chce nějaký ten čas k dobru přidat, by neměl polehávat na gauči, ale naopak pravidelně cvičit. Fitness rutina totiž před smrtí chrání!

Všichni jsme to už mnohokrát slyšeli – pravidelné cvičení je pro nás dobré a může pomoci při hubnutí. Taky posiluje srdce a zlepšuje krevní oběh. Zvýšený průtok krve zvyšuje hladinu kyslíku v těle, což pomáhá snížit riziko srdečních onemocnění, jako je vysoký cholesterol a onemocnění koronárních tepen. Pravidelná fyzická aktivita zároveň podporuje duševní zdraví, zlepšuje náladu, reguluje spánkové rytmy a v neposlední řadě prodlužuje život (1). To jste věděli?

Ve výhodě jsou ti, kdo mají silnou vůli

Dodržování fitness rutiny vám skutečně může přidat roky života, což potvrzuje jedna z posledních studií. Cvičení chrání před rakovinou, srdečními chorobami a dalšími život ohrožujícími onemocněními. Důkazy jsou víc než jasné. Zmiňovaná studie (2) prezentovaná na EuroEcho 2019, vědeckém kongresu Evropské kardiologické společnosti (ESC), zkoumala zátěžovou kapacitu a srdeční funkci při zátěži u žen a jejich souvislosti s přežitím. A odhalila zajímavá fakta.

Cvičte, jak jen můžete!

Studie (2) se zúčastnilo více než 4 000 dospělých žen – s průměrným věkem 64 let a doporučených pro zátěžovou echokardiografii na běžeckém pásu kvůli známému nebo suspektnímu onemocnění koronárních tepen. „Cvičte, jak jen můžete. Fitness chrání před smrtí z jakékoli příčiny,“ řekl autor studie Jesus Peteiro z univerzitní nemocnice A Coruña ve Španělsku, který se svým týmem ženy sledoval po několik let.

Během této monitorované doby došlo k 345 kardiovaskulárním úmrtím, 164 úmrtím na rakovinu a 203 úmrtím z jiných příčin. Díky získaným datům a cvičebním deníkům se zjistilo, že roční míra úmrtí na kardiovaskulární onemocnění byla téměř čtyřikrát vyšší u žen se špatnou či žádnou fitness morálkou. Už jen tohle je nesmírně silná motivace, která by nejen ženy, ale i muže měla přimět změnit svůj sedavý životní styl v aktivnější jízdu.

Jak často se hýbat, aby to mělo efekt?

Zdravý dospělý by měl věnovat nejméně 150 minut týdně aktivnímu pohybu o střední intenzitě, ideálně rozděleného do 3–5 cvičebních jednotek. A rutinní, tedy běžný pohyb, jako je třeba chůze či domácí práce, je také nesmírně doporučovaný (3). Takže, už máte svůj fitness plán?

Zdroje: (1)) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8397487/, (2) https://www.escardio.org/The-ESC/Press-Office/Press-releases/Women-exercise-and-longevity, (3) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6027933/






Celkem 1 komentářů

Reklama

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat