Metabolismus je možné urychlit i hodně překvapivými způsoby

Když je metabolismus trochu línější, může to hubnutí značně zkomplikovat. Jak ho probudit z letargie? Budete se divit, ale pomáhá smích, sklenka červeného vína a přemýšlení o sportu.

Slyšeli jsme o tom všichni – na činnost i rychlost metabolismu má dobrý vliv vyvážená strava a pravidelný pohyb (1). Tak samozřejmě, proti tomu se nedá nic namítat, ale všechny motory látkové výměny jdou nastartovat i jinými způsoby. A tyhle vás budou opravdu bavit!

Smích léčí i zeštíhluje

O léčivých účincích smíchu je jasno už nějakou dobu. Úsměv od ucha k uchu obecně zlepšuje náladu, odbourává stres a posiluje imunitu. Údajně zmírňuje i symptomy alergie i astmatu, přičemž normalizuje krevní tlak a tlumí bolesti. A co má společného s podporou hubnutí? Je toho víc, než byste mysleli. Americká studie (2) uskutečněná Vanderbiltovou univerzitou prokázala, že upřímný smích povzbuzuje metabolismus a zvyšuje energetický výdej o celých 20 procent. Podívejte se na vtipné video na internetu, které zacuká vašimi koutky. Anebo zkoukněte nějaký komediální seriál. Čím více se budete smát, tím lépe se shazují nadbytečná kila!

Popřemýšlejte o sportu

Fyzická aktivita je takovým zlatým standardem, a to nejen v redukčním režimu, ale i při zachování celkového kondice. Musí ale vždycky dojít na pot? Vypadá to, že ne. Velice zajímavé poznatky přináší výzkum (3) amerického medicínského centra Cleveland Clinic, které naznačují, že i pouhé přemýšlení o sportu má příznivý vliv na spalování kalorií, a dokonce zvyšuje sílu o 13,5 procenta. Má to ale jednu podmínku – na protahování bicepsů byste podle autorů tohoto výzkumu měli intenzivně myslet alespoň 15 minut denně, a to pětkrát týdně. A pozor, můžete si k tomu nalít i sklenku vína, což je další startér látkové výměny.

Co decka, to cesta k lepší postavě?

Pro příznivce vína, konkrétně pak toho červeného, mají dobře zprávy američtí odborníci z Oregonské univerzity. Ti si na základě vlastního vinného průzkumu (4) troufají tvrdit, že umírněná konzumace tohoto nápoje souvisí s rychlejším metabolismem. Nelze opomenout ani přidanou hodnotu navíc – obsažený antioxidant resveratrol zpomaluje proces stárnutí a upevňuje paměť. Tak vidíte, soudě podle těchto vědeckých doporučení může být hubnutí vážně zábava!

Zdroje: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2897177/, (2) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/16652129/, (3) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/14998709/, (4) www.today.oregonstate.edu/archives/2015/feb/another-reason-drink-wine-it-could-help-you-burn-fat?_x_tr_sl=en&_x_tr_tl=cs&_x_tr_hl=cs&_x_tr_pto=sc

 






Celkem 0 komentářů

Reklama

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat