Vedlejší účinky břišního tuku jsou víc než alarmující

30.09.2022 | Zdraví

Mnoho lidí pozoruje nárůst břišního (viscerálního) tuku hlavně ve středním věku. Patříte k nim? Pak špíčky okolo pasu neignorujte, jejich zákeřné vedlejší působení se může proměnit i v rakovinu!

Tuk, nahromaděný v oblasti břicha, je způsobený metabolickými poruchami, alkoholem, špatnou stravou, nedostatkem pohybu, stresem, genetikou, spánkovou deprivací či kouřením. Proč ho neignorovat? Nadměrný břišní tuk může zvýšit riziko srdeční choroby, infarktu, vysokého krevního tlaku, mrtvice, diabetu typu 2, astmatu a rakoviny tlustého střeva (1). Podle výzkumu (2) na Harvardu zároveň bochánky na břiše u žen představují větší pravděpodobnost rakoviny prsu. Vystouplé břicho je také zodpovědné za hypertenzi a spánkovou apnoe (1). A to není zrovna málo!

Jediná možnost, jak se vyhnout potížím

Viscerální tuk se obvykle ukládá v žilách a cestuje až do jater. Kvůli ucpaným žilám nejsou játra schopna vylučovat trávicí šťávy. To dále způsobuje zvýšení špatného cholesterolu a inzulinovou rezistenci. Je tedy jasné, že každý člověk by měl svoji abdominální obezitu kontrolovat, což se dá jedině změnou životního stylu (1).

Stop limonádám a krekrům

Nedoporučuje se jídelníček s nízkým obsahem bílkovin a vysokým obsahem sacharidů a trans-tuků, které číhají v mnoha potravinách, včetně rychlého občerstvení a pečiva, jako jsou muffiny a krekry. Vyhýbejte se cukru a slazeným nápojům a jezte více bílkovin. Protein je totiž při snižování břišního tuku zvláště účinný. (K mání je v rybách, vejcích, luštěninách, oříšcích, masu a mléčných výrobních.) Zároveň svůj jídelníček postavte na zvýšeném příjmu rostlinné stravy, zeleniny a ovoce (3).

Co cvičit?

Samostatnou kapitolou je pití nadměrného alkoholu, jež způsobuje přibývání na váze právě kolem břicha. Omezte ho na minimum a místo večerního dýchánku radši jděte dřív spát. Co se týče pohybu, tak se pro redukci tukových „pneumatik“ vyzdvihuje převážně cvičení HIIT. HIIT pomáhá spálit více kalorií a zvyšuje energetický výdej v krátkém časovém úseku – v porovnání s tím, co byste spálili při tradičním kardiu. Pokud máte nabitý program, HIIT vás může spasit (4).

Představit si ho lze jako vysoce intenzivní intervalový trénink, při kterém se střídá cvičení o vysoké zátěži se cvičením o nízké zátěži či s úplným odpočinkem. Pokud se na HIIT necítíte, zvolte již zmíněné aerobní cvičení ve formě chůze, běhu či plavání. Pohybu se věnujte minimálně třikrát týdně (4).

Zdroje: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5935926/, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8534230/, (3) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6146358/, (4) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6763680/






Celkem 1 komentářů

Reklama

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat