Podívejme se detoxikační kúře na zoubek

Detoxikace těla je přirozený způsob, jak se zbavit škodlivých látek. Existuje několik způsobů, jak toho dosáhnout. Ale funguje to vůbec?

Detoxikační kúra je obecný termín pro různé typy kúr k detoxikaci a resetování těla. Podle toho, jakou detoxikační metodu zvolíte, musíte něco „obětovat“. Některé režimy jsou přísnější, v některých se nejí pevná strava vůbec a jiné zahrnují kromě diety a cvičení také léčebné koupele, některé léky nebo jiné přípravky. Všechny detoxikační kúry mají za cíl zbavit tělo odpadních látek a aktivovat metabolismus vyhýbáním se některým jídlům a konzumací „očišťujících“ a „čisticích“ potravin (1).

Co lze jíst během detoxikační kúry?

Detoxikační kúra by měla především ulevit zažívání. Z tohoto důvodu se při detoxikační kúře konzumují pouze lehce stravitelná jídla a těm těžko stravitelným se vyhýbáme (2).

Doporučené potraviny pro detoxikaci jsou například sezonní a regionální ovoce a zelenina (syrové, dušené nebo jako čerstvá šťáva), celozrnné výrobky, jako je rýže, těstoviny, chléb nebo bulgur, neperlivá voda a bylinkové čaje, ořechy nebo luštěniny (2).

Naopak byste se měli vyhnout masu a živočišným produktům obecně (sýry, mléko, vejce), kávě a černému čaji, chlebu, těstovinám a pečivu z bílé mouky, sladkostem a limonádám, fast foodu, nasyceným tukům v chipsech, koblihách nebo margarínu, hotovým jídlům a samozřejmě alkoholu a nikotinu (2).

Detox bez hladovění

Během detoxu byste měli jíst pouze rostlinné potraviny, které poskytují hodně vlákniny, která podporuje trávení. Vhodná je jemně dušená zelenina a ovoce, celozrnné výrobky, luštěniny a ořechy. Těchto veganských a zásaditých potravin můžete sníst neomezené množství. Hladovění není cílem během detoxu. Jen byste si měli dávat pozor, abyste se nepřejídali, protože primárním cílem je ulevit vašemu metabolismu a trávení (4).

Syrovému ovoci a zelenině byste se měli vyhýbat zejména večer, protože jsou těžko stravitelné a mohou vést k plynatosti. Zeleninové polévky nebo zelenina z parního hrnce s porcí celozrnných těstovin nebo celozrnné rýže jsou ideální k večeři při detoxu. Po celý den si můžete připravovat saláty z různých druhů zeleniny. Čekanka, mangold nebo špenát jsou dobrým základem salátů, protože poskytují hořčiny, které podporují játra v metabolismu. Pro detoxikaci je navíc nezbytný dostatečný příjem tekutin. K tomu se nejlépe hodí dva litry neslazeného bylinkového čaje nebo neperlivé vody. Tekutina podporuje ledviny při odstraňování toxinů z těla (4).

Kromě výživy a příjmu tekutin je důležitou součástí detoxikační kúry také pohyb. Vzhledem k tomu, že naše kůže je největším metabolickým orgánem a pocením jí vylučujeme mnoho odpadních látek, doporučují se každý den 30minutové procházky, běhání, plavání nebo jóga. Pohyb by měl také stimulovat lymfatický systém a trávení (4).

Má detox smysl?

Na otázku, zda má detox smysl, nebo ne, se názory různí. Na jedné straně má detoxikace mnoho zastánců, na straně druhé neexistují žádné vědecké důkazy, že by taková léčba měla validní výsledky. Ve zdravém lidském těle nedochází k hromadění odpadních látek a usazenin zplodin látkové výměny. Nevyužitelné látky se vylučují přes střeva a ledviny. Existence odpadních látek nebyla prokázána ani neexistuje důkaz, že by kyselinotvorné potraviny narušovaly acidobazickou rovnováhu těla (4).  

Nedávné studie (3) naznačují, že detoxikační kúry nemají žádný prokázaný vliv na zdravotní stav člověka. Nicméně celkové zdravotní funkce související s chutěmi, hladinou energie a kvalitou spánku vykázaly významná zlepšení. Jedna věc je jistá, za detoxikaci těla jsou zodpovědné především ledviny a játra. Při správném fungování jsou orgány lidského těla schopny samostatně transportovat cizorodé látky a toxiny z těla ven, detoxikace by tedy nebyla nutná. Přesto mnoho lidí uvádí po detoxikační kúře pozitivní účinky na jejich pohodu, celkovou náladu, trávení, spánek a imunitní systém (4).

Zdravá, čerstvá a pestrá strava, pravidelný pohyb a dostatečný příjem tekutin rozhodně neuškodí a mohou položit základ pro trvalou změnu jídelníčku. Z tohoto důvodu by se měl každý sám rozhodnout, zda má pro něj detoxikační kúra smysl či nikoli (2).

Zdroj: (1) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25522674/, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7310262/, (3) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31536033/, (4) www.nccih.nih.gov/health/detoxes-and-cleanses-what-you-need-to-know 






Celkem 0 komentářů

Reklama

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat